АФПЗРР: Почна аплицирањето за субвенции за прва фаза произведено и предадено млеко на преработувачки капацитети

Од:

Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој, ги известува сите млекопроизводители дека започна поднесувањето на барањата за субвенции за предадено овчо, козјо, и кравјо млеко, прва фаза, односно, за произведено и предадено млеко во месеците октомври, ноември, декември 2018- та година.

„За прв пат барањата за искористување на финансиската поддршка млекопроизводителите може да ги поднесат електронски или оние фармери кои имаат потреба од помош за креирање на барањата може да се обратат во подрачните единици на Министерството за земјоделство, шумарство и водостопанство најдоцна или во Агенцијата за поттикнување и развој на земјоделството најдоцна до 16-ти мај 2019 година.

Висината на поддршката за произведено и предадено млеко овчо и козјо млеко изнесува 4,5 денари по литар, додека за кравјото млеко поддршката е 3,5 денари по литар произведено и предадено млеко на преработувачки капацитети“, соопштуваат од Агенцијата за финансиска поддршка во земјоделството и руралниот развој.

Оттаму ги потсетуваат и останатите земјоделски стопанства дека во тек е поднесувањето на барањата за субвенции за 2019 година е започнат и ќе трае до 30 мај. Овој период се поднесуваат единствените барања по Програмата за финансиска поддршка во земјоделството за 2019- та година, односно за директни плаќања за растително производство и тоа за површини со поледелски и градинарски култури, лозови и овошни насади како и за сточарско производство и тоа за одгледување на говеда, овци, кози, пчели, свињи, и за заклани животни во кланица.

Барањата, како и за млекото се поднесуваат по електронски пат, самостојно од страна на барателите. Оние земјоделски стопанства кои не можат сами да креираат барање помош може да побраат од вработените во подрачните единици на АПРЗ и на МЗШВ низ земјава, велат од АФПЗРР.

Би можело да ве интересира

(ВИДЕО) Николовски: Со дополнителната субвенција за предадено грозје, исплативме над 1 милион евра кон 6.240 лозари

(ВИДЕО) Заев во посета на Тиквешкиот регион: Низ конкретни мерки се грижиме за лозарите

Спасовски во посета на Тиквешијата: Владата го реши наследениот проблем на лозарите со долгот и обезбеди нови повисоки субвенции

Бабовски: Навреме исплатуваме субвенции, така ќе продолжиме

Ана Ололовска

Димковски: Се слави македонското вино, бренд и белег по кои сме познати и почитувани во светот

Ана Ололовска

ВИДЕО: Повик за капитални инвестиции за планските региони, на располагање 10 милиони денари

Ана Ололовска