АД ЕСМ: Да штедиме електрична енергија, за да имаме побезбедна зима

Од:

Почитувани граѓани, во услови на голема глобална енергетска криза, АД ЕСМ Ве повикува сите, согласно можностите, доследно да се придржувате кон мерките за штедење на електрична енергија, како дел од севкупното движење во Европа за намалување на потрошувачката на електрична енергија. АД ЕСМ како производител на 70% од вкупната електричната енергија во државата, што ја покрива 100-процентно целокупната потреба на граѓаните и малите потрошувачи (мали фирми и јавни институции), апелира секој поединец да даде максимален придонес за намалување на потрошувачката на струја во државата, со свој личен влог, се вели во апелот од А.Д. ЕСМ.

dobivaj vesti na viber

Во нивниот допис се вели:

„АД ЕСМ ќе ги вложи сите напори да ја произведе целата електрична енергија која е потребна за граѓаните до крајот на грејната сезона и истата да ја има во доволни количини, но граѓаните треба да знаат дека секој киловатчас кој ќе го заштедат, ќе значи помалку трошење на јаглен, мазут и гас за неговото производство. Тоа значи заштеда на големи средства од државниот буџет, средства кои се на сите нас, бидејќи цените за набавка на енергенсите се енормно зголемени.

Со почетокот на глобалната енергетска криза, цената на мазутот е зголемена за речиси 100%, на јагленот за над 200%, а на гасот за 700%. Цената за набавена електрична енергија е покачена за 1000%. Ваквите цени, во услови на криза, државата и граѓаните тешко ќе можат да ги поднесат.

Доколку се придржуваме на мерките, енергијата која ќе се заштеди, АД ЕСМ ќе може да ја пренасочи кон стопанството, посебно кон големите фирми и институциите, кои купуваат струја на слободниот пазар по енормно високи цени, и на тој начин ќе можеме да им понудиме одредена количина по пониски цени, со што ќе се намалат нивните трошоци за работа. Само со штедење на електричната енергија, сите ние можеме многу да им помогнеме на болниците, училиштата, градинките, како и на нашата економија, и заедно да излеземе од оваа наметната криза“.

Би можело да ве интересира

ЕСМ: Правните субјекти до утре да аплицираат за повластено користење струја

Директорот за енергетика на ЕБРД и директорот на АД ЕСМ во посета на фотонапонската електрана ,,Осломеј- 1” во Кичево

Ана Ололовска

Блок 1 на РЕК Битола вратен на мрежа, санацијата завршена 24 часа порано

Ана Ололовска

Новиот трансформатор за Блок 3 на РЕК Битола на пат од Солун кон граничниот премин Меџитлија

Ана Ололовска

Трансформаторот за РЕК Битола тргна од фабриката во Турција

Ана Ололовска

ЕСМ: АД Скопје Север одби да го потпише договорот, тие се одговорни за прекин на греењето во Чаир и Бутел