2,1 процент од вработените во јуни не примиле плата

Од:

Просечната исплатена нето плата во јуни изнесува 20.651 денар и е за 2,2 проценти помала од месечната нето плата во истиот период минатата година, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика..

dobivaj vesti na viber

Намалувањето, се должи на намалувањето на платата во секторите  онформации и комуникации за 33,3 проценти, уметност, забава и рекреација за 9,9 проценти и административни и помошни услужни дејности за 7,3 отсто.

Во однос на мај, намалување на просечната исплатена нето-плата по вработен е забележано во секторите рударство и вадење на камен за 5,3 отсто, градежништво за 4 отсто и уметност, забава и рекреација за 2,6 отсто.

Во јуни, 2,1 процент од вработените во државата не примиле плата.

Би можело да ве интересира

Бектеши: Сите трговци во туристичките места ќе можат да работат во недела и на празници, работниците ќе добијат 100% поголема дневница

Ана Ололовска

Битиќи од Кралството Данска: Јакнењето на вредносните ланци во регионот носи компетитивна предност за нашите земји

Ана Ололовска

Битиќи: Поедноставните регулативи и постапки кај царинските управи носат успешна економска соработка

Ана Ололовска

Бектеши во Софија: Историјата да се тргне настрана, да изнајдеме заеднички решенија во интерес на сите земји во регионот

Ана Ололовска

Бектеши: Ограничена продажбата на масло за јадење кај трговците во пакети

Ана Ололовска

Бектеши: Објавени два јавни повици за субвенционирање на микро, мали и средни претпријатија и за занаетчии за поддршка на инвестиции на домашниот бизнис

Ана Ололовска

1 comment

Симон 30/08/2012 - 00:56 at 00:56

Да. Намалија од 9000 плата на 6000 ден. За да му дадат на оној 400 % плата докторон што зел на телевизија. Работата му била хоби рече и не му била тешка. И двајца други токмаци зад него мртво озбилно климаа со главите. Одобрувајќи.

Reply

Leave a Comment

nine − 7 =