„Зрак по мракот“ – филм за храброста да се затвори кругот на насилството

Од:

Краткиот документарен филм „Зрак по мракот“ во продукција на „Види Вака“ е третиот од серијата шест мултимедијални приказни за граѓани кои се соочуваат со некакви предизвици во време на пандемијата предизвикана од КОВИД-19.

Автор на „Зрак по мракот“ е новинарката Христина Ѓорѓиевска, а директор на фотографијата е Крсте Шупев. Продуценти се Мите Кузевски и Горан Игиќ.

Главните протагонисти во филмот се две жени жртви на семејно насилство, кои зборуваат за претрпеното физичко и психичко насилство, но и за храброста да го затворат кругот на насилството.

Извршната директорка во „Глас против насилство“, Елена Димушевска, во документарниот филм зборува за Куќата за отворено домување за жените жртви на семејно насилство, која им овозможува на жртвите откако ќе го напуштат Шелтерот, да бидат сместени таму, додека социјалната работничка во Прв семеен центар, Ивана Костовска, ја истакнува важноста на психо-социјална поддршка која ја дава центарот на жртвите на семејно насилство.

Би можело да ве интересира

Преку Европскиот филмски предизвик со можност за учество на Кански Филмски Фестивал

Ана Ололовска

Објавен повик за работилници за филмска критика

Ана Ололовска

Агенцијата за филм ќе ги поддржи дебитантските долгометражни остварувања на Унковски и Ѓоковиќ

Жарко Настоски

Почина големиот француски режисер Бертран Таверние

Ана Ололовска

Почина Властимир Велисављевиќ, актерот со неверојатна животна приказна кој никогаш не замина во пензија

Жарко Настоски

„Дедо и Внук“ на Илија Пиперкоски најдобар странски филм на престижниот Independent Film Awards во Лондон

Ана Ололовска