Завршува едукативниот проект „Уметност за сите“ на Националната галерија

Од:

Националната галерија денеска напладне во Чифте амам ќе ја отвори изложбата „Јас и ти, едно сме“ – последна од едукативниот проект „Уметност за сите“ кој беше финасиран во рамки на програмата МАТРА на Амбасадата на Холандија.

Во рамки на проектот, од 2017 до 2019 година беа реализирани четири работилници („Од мој агол“, „Дај му форма на животот“, „Пролет, лето,есен, зима…и повторно пролет“ и „Јас и ти, едно сме“) наменети за деца со различен спектар на попречености, различна возраст, специфики, социјален статус, пол, посебни потреби, овозможувајќи им социјална инклузија. Галеријата го реализираше проектот во четири циклуси од по три месеци, заокружувајќи го со последната работилница од која изложбата ќе биде отворена денес.

Од Националната галерија нагласија дека проектот „Уметност за сите“ е пример за грижа на различностите и потребите на маргинализираните групи. Директорката Дита Старова-Ќерими изјави дека општествената одговорност ја практикуваат преку проекти со социјално-културолошки инклузивен пристап кон лицата со попреченост и хендикеп.

-Оттука, овој проект е предвесник на Националната стратегија за развој на културата во земјата до 2022 година и е пример за грижата кон различностите, потребите на посебните, ранливите и маргинализираните групи во општеството, нивните културни планови и потреби, истакнува Старова-Ќерими.

Би можело да ве интересира

Ликовна манифестација „Творење и креирање дела од отпад од пакување“

Ана Ололовска

Прва награда на „Утринска ѕвезда“ за музичко-сценскиот перформанс на основците од „Јоаким Крчовски“, Крива Паланка

Ана Ололовска

Агенцијата за млади и спорт ќе ги соопшти најдобрите на конкурсот „Млади уметници“

Ана Ололовска

Изложба „Трилогија, ликови – луѓе“ на Филип Фидановски

Ана Ололовска

„Играш како што другиот ти свири“ – мултимедијален проект на Исмет Рамиќевиќ

Ана Ололовска

Во Велес промовирана книгата „Маалски прикаски (1 + 2)“ од Синиша Станковиќ

Ана Ололовска