Заврши ликовната колонија „Ѓуриште“ во Свети Николе

Од:

Заврши 15-та ликовна колонија „Ѓуриште 2020“ што ја организираа Домот на културата „Крсте Мисирков“ и Општина Свети Николе.

Инспирација на ликовните уметници им беше природата на Овче Поле и здравствените работници кои се херои на новото време.

–На колонијата учествуваа 12 ликовни уметници од Штип, Велес, Куманово, Скопје и Свети Николе. Coгласно ситуацијата со КОВИД-19, оваа година на колонијата немаа можност да учествуваат ликовни уметници надвор од нашата држава, изјави градоначалникот на Свети Николе, Сашо Велковски.

Збирката на уметнички дела е збогатена со уште 24 творби од учесниците на колонијата, кои ќе бидат претставени на изложба што ќе се одржи по повод 14 Септември – Денот на ослободувањето на Свети Николе.

Би можело да ве интересира

Перформанс на живи скулптури во Гевгелија по повод Светската недела на детето

Ана Ололовска

Фестивал на урбана култура – МУРАЛ

Ана Ололовска

Отворање на уметничките колонии во Слоештица и во Цапари

Ана Ололовска

Паралелни ликовни колонии во Слоештица и во Цапари

Ана Ололовска

Авторскиот портрет на Константин Плевнеш на Интернационалниот фестивал на фотографијата во Банги

Ана Ололовска

Во Велес ќе се одржи втората Скулпторска колонија „Велес 2020“

Ана Ололовска