Затворено годинашното издание на Меѓународниот фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски”

Од:

Со настапот на групата „Жил” од Самбервил, Белгија и доделување благодарници за учество на годинашната фестивалска програма, синоќа во Крива Паланка беше затворен 15-от Меѓународен фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски”.

Третата фестивалска вечер започна со дефиле на фолклорните ансамбли од населбата „Единство”, низ главната улица во градот,до централниот градски плоштад,каде се одржуваа сите три фестивалски вечери.

Богатата ризница ора, песни, колоритни парчиња традиционална облека,вплотени во настапите на културно- уметничките друштва и ансамбли, вкупно петнаесет, и годинава го збогатија и направија уште еден фестивал за паметење, каде се преплетуваат култури од Балканот и дел од Европа.

На градскиот плоштад пред неколкуилјадната публика во трите дена на одржување на фестивалот настапија играорци од Белгија, Хрватска, Босна и Херцеговина, Србија, Бугарија, Турција и Северна Македонија.
Во недела градоначалникот на општина Крива Паланка организираше и свечен прием за делегациите учесници, а синоќа на завршницата на програмата им додели благодарници за учество.

Меѓународниот фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски” прерасна во културен бренд на градот кој низ годините е препознатлив и по официјалните плакати и лого, визуелниот идентитет за кој е задолжен Кривопаланечкиот дизајнер Стојанче Величковски.

Организатори на фестивалот се локалната самоуправа на општина Крива Паланка и Националната установа Центар за култура од градот, а истиот е поддржан од Министерството за култура на Република Северна Македонија.

Од оваа година во Крива Паланка е востановен и Меѓународен детски фолклорен фестивал „Паланечка тројка”, што се одржа во јуни 2019.

Би можело да ве интересира

Меѓународен детски фолклорен фестивал „Оро без граници“

Ана Ололовска

Детскиот фолклорен фестивал „Оро без граници“ – симбол на пријателство меѓу децата

Ана Ололовска

Започна Етно Плоштад фестивал 2019 во Берово

Ана Ололовска

Во Крива Паланка утре почнува 15-от Интернационален фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Ана Ололовска

Фолклорниот ансамбл „Тиквеш“ од Кавадарци најуспешна група на „Илинденски денови“

Ана Ололовска

Вечер во Битола завршува фестивалот на народни песни и игри „Илинденски денови“

Ана Ололовска