Заштита и промоција на обичајот „Водичарки“ од Битолско

Од:

Научните соработници од Институтот за старословенска култура – Прилеп годинава активно ќе работат на заштита и промоција на обичајот  „Водичарки“ од село Беранци, општина Могила, Битолско.

Проектот е дел од Националната стратегија за развој на културата 2013-2017 година, во која се предвидени активности за заштита и програми за негување и популаризација на нематеријалното културно наследство.

Со проектот, кој е поддржан од Министерството за култура, се предвидени конкретни мерки за заштита и промоција на ова значајно културно наследство кое претставува женска поворка во која Водичарките се главни носители на народното празнување на обичајот Водици (Машки и Женски Водици), како и обредните дејства на празникот Цветници (Винопиец).

Предвидено е снимање на ЦД со 50-тина водичарски обредни песни, подготовка на костимографија и сценографија за презентација на ова добро на културни манифестации и фестивали каде што се претставува „живото фолклорно наследство“, како и набавка на делови од облека: опинци, шамии -„даркми“ и сл. Во рамки на проектот, завршено е и снимањето на видеоматеријал за изработка на спот преку кој ќе се презентира овој вековен обичај, кој е дел од македонското нематеријално наследство.

Како што информира Министерството за култура, се очекува да се зголеми нивото на свеста за значењето на ова културно наследство и да се овозможи поголема промоција на духовното културно богатство.

Би можело да ве интересира

Во кино „Фросина“ промовирана книгата „Јас сум Цако“

А1он

Едукативна изложба и базар на ракотворби за промоција на мартинките

Ана Ололовска

Кичево прогласен за град на културата во 2020 година

Ана Ололовска

Дискусија за персиската литература во иранската уметност и филм

Ана Ололовска

Јавна дискусија во Владата по повод Меѓународниот ден на мајчиниот јазик

Ана Ололовска

Издаден прирачник за филмаџии во издание на ДФРМ

А1он

Leave a Comment

5 × 4 =