Во Велес ќе се одржи втората Скулпторска колонија „Велес 2020“

Од:

Во организација на Општина Велес, од 9 до 22 октомври ќе се одржи втората Скулпторска колонија „Велес 2020“, со која ќе координира професорот Илко Стојановски, кој ќе го направи и изборот на учесниците. Како што информира градоначалникот Аце Коцевски на колонијата, како и лани, учесниците ќе работат со рециклиран материјал со отпадно железо, метал дрво и мермер.

Тој појасни дека поради актуелната состојба со пандемијата со Ковид-19, учесниците ќе творат во своите ателјеа, а од страна на општината ќе им бидат обезбедени работните материјали, превозот на делата и се што им е потребно.

Коцевски најави дека создадените дела планираат да бидат изложени по повод празникот на градот 9 – ти Ноември.

Инаку, делата-скулптури во железо и мермер од првата Скулпторска колонија „Велес 2019“, Општина Велес трајно ги постави на неколку јавни површини во градот и тоа во Младинскиот парк и паркот во кругот на Офицерски дом, а наспроти велешкиот театар.

Целта беше во нивната убавина да уживаат сите граѓани и посетители и туристи на Велес и тие да прераснат во своевидна атракција на градот.

Би можело да ве интересира

Во Тетово работилници за стекнување основи за ликовно сликање, фотографирање и филм

Ана Ололовска

Светски познати теоретичари и експерти на уметноста ќе одржат онлајн предавања во МСУ

Ана Ололовска

Претсижни светски награди за уметникот Кашавелски од Куманово за делото „Судбоносно време“

Ана Ололовска

Перформанс на живи скулптури во Гевгелија по повод Светската недела на детето

Ана Ололовска

Фестивал на урбана култура – МУРАЛ

Ана Ололовска

Отворање на уметничките колонии во Слоештица и во Цапари

Ана Ололовска