Во Тирана ќе се одржи прв фолклорен фестивал на Македонците во Албанија

Од:

Во организација на македонското друштво „Илинден“, со поддршка на Министерството за култура на Албанија, првпат во Тирана ќе биде одржан „Фолклорен фестивал на македонското малцинство во Албанија“.

-Фестивалот не само што се одржува првпат, туку првпат една ваква манифестација е поддржана од страна на албанското Министерство за култура. Очекуваме голема посетеност како од Македонците кои живеат во Тирана, така и од други делови на Албанија,изјави за МИА, Никола Ѓурѓај,претседател на друштвото „Илинден“.

Според него, на оваа значајна манифестација за Македонците, ќе учествуваат фолклорната група „Браќа Мемишовци” од Орешек област Гора, фолклорна група од Требиште, област Голо Брдо, како фолклорна група од Пустец, Мала Преспа, сите со македонски песни и ора од споменатите области.

Присутните ќе имаат пријатна можност да ги проследат и настапите на КУД „Илинден” од Струга и театарот „Скрб и утеха” од Скопје,кои се гости на вечерта.

Фестивалот ќе се одржи на 9 јуни со почеток во 18:00 часот, во Куклениот театар во Тирана а влезот е слободен.

Би можело да ве интересира

Затворено годинашното издание на Меѓународниот фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски”

Ана Ололовска

Започна Етно Плоштад фестивал 2019 во Берово

Ана Ололовска

Во Крива Паланка утре почнува 15-от Интернационален фолклорен фестивал „Св.Јоаким Осоговски“

Ана Ололовска

Фолклорниот ансамбл „Тиквеш“ од Кавадарци најуспешна група на „Илинденски денови“

Ана Ололовска

Вечер во Битола завршува фестивалот на народни песни и игри „Илинденски денови“

Ана Ололовска

Ревија на македонски народни носии во Битола

Ана Ололовска