Во Струмица заврши пренамената на дел од градската скривница во уметничка галерија

Од:

Завршија градежните работи за пренаменување на дел од градската скривница на просторот под градскиот плоштад во уметничка галерија, информираа денеска од Општина Струмица.

– Вкупната корисна површина на пренаменетиот простор изнесува 319 метри квадратни, а има изложбен простор, депо за слики, дневно депо, канцеларија, бифе и простор за седење, санитарни јазли, а ќе биде и место и каде што ќе може да се организираат приеми, промоции и слични настани, додаваат во информацијата од Општината.

Вкупната вредност на проектот е 7.436.138 денари, средства обезбедени од Општина Струмица и Министерството за култура.

Во тек и изградбата на настрешница на влезот во Уметничката галерија, која се очекува да заврши во текот на март оваа година кога и официјално галеријата ќе биде предадена во употреба.

Би можело да ве интересира

Уметнички инсталации кај некогашните кино „Карпош“ и диско „Турист“

Ана Ололовска

Видео запис „Порасни ме, навади ме, погали ме“ на Зорица Зафировска

Ана Ололовска

„Дрвјата паметат!“ – уметнички проект во сеќавање на одбраната на паркот кај „Бристол“

Ана Ололовска

Во Тетово работилници за стекнување основи за ликовно сликање, фотографирање и филм

Ана Ололовска

Светски познати теоретичари и експерти на уметноста ќе одржат онлајн предавања во МСУ

Ана Ололовска

Претсижни светски награди за уметникот Кашавелски од Куманово за делото „Судбоносно време“

Ана Ололовска