Во Куманово концерт на „Филип Стевановски бенд“ по повод Светскиот ден на џезот

Од:

По повод Светскиот ден на џезот, и десетгодишниот јубилеј, вечерва во Занаетчискиот Дом во Куманово, концерт ќе одржи „Филип Стевановски бенд“.

Кумановската публика ќе има можност да слушне афирмирање на авторска џез музика и етно џез музика со примеси на македонскиот фолклор и неговиот карактеристичен ритам, македонските евергрини, во сопствен аранжман.

– Првиот дел ќе биде еден нов призвук на авторска џез музика, acid jazz, funk jazz, latin jazz, како и современ призвук на џез музика и во вториот дел од концертот авторска етно џез музика, но и преработка на Македонска традиционална музика во џез, латин џез, свинг, како и карактеристиките на македонскиот ритам, изјави Стевановски.

Филип Стевановски и неговиот бенд во изминатава децeнија издадоа неколку албуми и тоа авторскиот албум на Филип Стевановски со наслов „МИТ“ во 2009 – 2010 година, вториот „ Џез Фјужн“ во 2011 година, каде се застапени авторски дела, како и обработка на светски хитови во џез стил, третиот „Џез Фјужн 2“ веќе наредната година, кој е продолжение на претходниот. Четвртиот албум е снимен во живо и е со наслов „Музика“ во 2013 година каде се застапени најголемите хитови од таа година во џез преработки и во 2017 година е издаден последниот албум под наслов „Summer vibes“ кој што е во латино ритам и дел од авторска музика на Филип Стевановски бенд.

Концертот во Куманово всушност е прв концерт од Македонската турнеја на Филип Стевановски бенд и е проект на Министерство за култура од областа на фолклорот, музичката и музичко-сценската дејност, а во Куманово се одржува под покровителство на градоначалникот и Советот на Општина Куманово и Фондација за култура и спорт на Општина Куманово.

Би можело да ве интересира

Баги Биг Бенд со видео за Светскиот ден на џезот

Ана Ололовска

Онлајн видео концерти за Меѓународниот ден на џезот

Ана Ололовска

Во Битола вечерен Новогодишен џез концерт „Приказна за еден град“

Ана Ололовска

Квартет тромбони со концерт во Софија – „Класиката го среќава џезот“

Ана Ололовска

RADIOHEADJAZZ донесе виртуозност и уникатност!

Ана Ололовска

Концерт „RADIOHEADJAZZ!“ на Биг-Бендот на Здружението на џез-музичари

Ана Ололовска