Во галерија „КО-РА“ отворена изложбата „Заеднички патишта“ со дела на еминентни уметници од Чешка

Од:

Во галерија „КО-РА“, во Ј.У.Дом на култура „Кочо Рацин“ -Скопје, од вечерва, 16 мај е отворена изложбата на група истакнати уметници кураторски проект на Петра Јовановска уметница која учествува во бројни проекти и во рамките на годишните изложби и на Галерија „КО-РА“ во земјата и надвор.

По повод отворањето на ова азнчајна изложба историчарката на уметност Виолета Калиќ истакна:

„Оваа изложба настаната на иницијатива на Петра Јовановска , а насловена „Заеднички патишта“ побудува особено внимание, како според концептот и артикулацијата на дијалогот кој успева да го оствари помеѓу разнородната творечка лексика на групата уметници кои живеат, творат и изложуваат во повеќе земји симултано, запазувајќи го индивидуалното во определбата, ја посочуваат темата која ја живееме и споделуваме како се поглобален и се понеминовен реалитет… каде секоја единка станува персонализиран и деперсонализиран сегмент кој се препознава во глобализмот, во урбаното, во катадневното, во секвенците на отуѓувањето, во технологизацијата и дигитализацијата која го обојува и дефинира и дијалогот со интимата, во цикличноста на сите процеси, и во природата уште од големиот прасок, од празачетокот до бесконечноста, и во катадневието, кое тавтолошки се повторува и се пресликува низ секвенците на свесното и несвесното, каде се наметнува по-трагата по доблестите, кои не извишуваат во талкањата помеѓу кревките и суптилни нешта, навраќањата на зародишот на суштественото, на изворите на природата, кои не возобновуваат и реинкарнираат, не извишуваат и ги облагородуваат сите сегменти на контемплативното, духовното, исконското, архетипското, во по-трагата на смислата која ја артикулира и оваа ликовна комуникација помеѓу уметниците и световите кои молкум ги спојуваат, поврзуваат и извишуваат над минорното, и стереотипното, понудувајќи ја нишката на непосредност и топлина, во интеракцијата на сите сегменти, како сврзник во настојувањата светот да ги допре и вдише поривот за дијалог, за комуникација, за интеракција, за препознавање, за осознавање, за взаемност, за исчекор, за заедништво, како неминовност во себезапазувањето, и запазувањето на родот, на хуманоидното, на патот кој го споеделуваме, имагинарно или реално, да го облагородиме, и направиме повозможен за една нова и поинаква доживелица …и кога се вкрстуваат и разминуваат патиштата, трагата останува по сите цивилизциски каденци и декаденци, турбуленции, вдишувања и издишувања, предизвици и изблици, зародиши и понорувања,која не опоменува или сугерира обилство на секогаш,едни нови и подобри можности за секој од нас и за сите нас, како во сонот кој го живееме, некогаш и со ширум отворени очи….каде и да сме, често ги споедлуваме тие сништа, и на тие толку далечни, а едновремено и толку блиски наши , неминовно се повеќе наши заеднички патишта …“ истакна Виолета Калиќ, историчар на уметноста, стручен соработник за визуелни уметности, дизајн и архитектура во Ј.У.Дом на култура „Кочо Рацин“ Скопје, по повод отворањето на оваа изложба која воедно создава нови хоризонти за идната соработка со групата еминентни современи уметници и педагози, наградувани ширум светот со бројни награди и признаниа.

Овој проект насловен Заеднички патишта“ кој обединува повеќе уметници, е во рамките на меѓунаропдната соработка, и е подржан од Град Скопје. Изложбата обединува значајни имиња на успешни и наградувани уметници, учесници во бројни проекти ширум светот, а предложена е во рамките на Годишната програма на Галерија „Ко-РА“ за 2022 која има за цел интензивирање на меѓународната соработка и во областа на визуелните уметности, дизајн и архитектура, и тоа преку разнородни изложби и други проекти со учество на наши и на странски уметници од ЕУ и пошироко. Оваа изложба е настаната на иницијатива на нашата уметница со чешко потекло Петра Јовановска.

Петра Јовановска (1972 / Јесеник, Р. Чешка), Универзитет Св. Кирил и Методиј, Скопје

Дипломирала на Факултет за ликовни уметности (отсек графика), а Гимназија има завршено во Јесеник, Р. Чешка.Петра Јовановска има до сега реализирано 54 самостојни изложби – Галерија ДЛУМ, Марибор, Словенија, Чешки центар, Софија, Бугарија; Галерија Апстракт Проект, Париз, Франција, Музеј Пригорја, Загреб, Хрватска, Галерија Бунсен Гоетз, Нирнберг, Германија;Галерија МЦ, Њу Јорк, САД; Национална галерија Чифте Амам, Скопје; Државен замок Швихов, Р. Чешка; Бастион Св. Јадвига, Ниса, Полска

До сега има реализирано над 300 групни изложби – Салон Гранд Пале, Париз, Франција ;Зимски салон, Национална галерија, Чифте Амам, Скопје; Пебео Медиа, Галерија Мениер, Лондон, В. Британија; Ехо од Охрид, Галерија Кленова/Клатови, Замок Кленова, Р. Чешка, Париз, те сакам, НГМ – Чифте Амам, Скопје

Петра има учествувано на 33 меѓународни ликовни колонии и симпозиуми.

Добитник е на бројни награди (Жени во уметноста – Орландо, САД, Арт Олимпија – Токио, Јапан, Остенов уметник, Гран При на 14. Зимски салон, награда за графика ДЛУМ, награда за мала графика на графичко биенале во Романија).Реализираше творечки престој во Париз, Франција.

Член е на ДЛУМ, ИКОМОС.

Слаѓана Матич Трстењак е родена 1985 во БИХ. Магистрирала сликарство на АЛУ во Широки Бријег, БиХ. Реализираше околу 30 самостојни изложби ( Франција, Словенија, Хрватска, Австрија итн. ). Има учествувано во над 100 групни претставувања ( Словенија, Хрватска, Унгарија, итн. ). Добитник е на голем број награди и учестник на бројни ликовни колонии и симпозиуми. Живее како самостоен уметник во Словенија.

Вит Павлик ,Роден е 1976 год. во Р.Чешка.Има завршено Јужночешки универзитет, педагошки смер за уметнички училишта. Член е и воедно и претседател на Асоцијација на јужночешките уметниици. Има реализарано голем број самостојни и групни изложби ( Р.Чешка, Германија, Австрија, Словачка, Италија, Франција, САД, Полска). Добитник е на неколку награди ( Германија, Словачка ).Освен со сликарство се занимава и со проектна фотографија.Живее во Р.Чешка и работи како педагог / директор во Уметничко училиште.

Теодор БузуРоден 1960 год. во Драслицени, Молдавија.Има завршено Академија за уметност и дизајн во Харков, Украјина.Член е на Асоцијација на јужночешките уметници, член на групата Ди ноен Милбен (Австрија) и член на Унија на уметници на Р.Молдавија.Има реализирано 96 самостојни изложби и земено учество во над 120 групни претставувања до Р. Чешка и во странство. Добитник е на многубројини награди ( Р.Чешка, Германија, Молдавија, Романија, Словачка, Соединети Арапски Емирати ).Живее и работи во Табор, Р.Чешка

Рафаел Ристовски, роден 1998 во Р. Чешка, ЗавршилДСУЛУД Лазар Личеноски, Скопје / оддел – керамички дизајн.Студент – УКИМ, Скопје Самостојни изложби:2021 – Живот во кругот, Галерија Артстепс – инлајн платформаУчествува на бројни групни изложби , „Јас и круг“ Галерија Остен, Скопје, „ Велосипедот на нашите улици“, Галерија КоРа, -Скопје; Меѓународна изложба на графика, Арте АЦ Технолоџико, Монтере,Мексико; Биенале на мала графика, Јударел Алба, Романија;Изминување на времето, Л.У. Музеј Велес, Ликовен салон. Има учествовано на меѓународна ликовна колонија во Хрватска.Се занимава со нови медиуми, фотографија и графички дизајн.

Би можело да ве интересира

Изложба на графики, цртежи и колажи од Слободан Радојковиќ

Голема Завршна изложба во средното уметничко училиште Лазар Личеноски во Скопје

Ана Ололовска

Утревечер отворање на самостојна изложба на Ахмет Огут во МСУ

Ана Ололовска

Отварање на Мајски салон 2022

Ана Ололовска

Прва самостојна изложба „Мојот свет во боја“ на Вероника Љоровска

Ана Ололовска

Во МСУ – Скопје се отвора самостојна изложба на Наташа Неделкова

Ана Ололовска