Во Бургас првпат се одржуваат „Денови на македонската култура“

Од:

Манифестацијата „Денови на македонската култура“ ќе биде отворена денеска во бугарскиот приморски град Бургас.

Манифестацијата ќе започне со отворање на изложбата „Предизвици и насоки“ во 17 часот по локлано време, што ќе биде поставена во Центарот за култура „Море казино“ во Бургас. Изложбата е дел од проектот „Поврзување“ на Културно-информативниот центар на Република Северна Македонија во Бугарија.

Во нејзини рамки ќе се одржат и две филмски проекции, кои се предвидени на програмата за утре и в петок во 21 часот по локлано време на сцената „Полжав“.

Изложбата „Предизвици и насоки“ содржи специјално избрани уметнички дела од 12 современи автори, кои ги презентираат своите погледи и предизвици за време на пандемијата на Ковид-19 и прикажуваат до кој степен овој глобален проблем ги менува нивните начини на размислување и насоките во креативноста. Како одговор на овие прашања, сите индивидуално направија избор на свои дела и преку нив се обидоа да го претстават нашето време и нашата индивидуална уникатност.

Во изложбата се вклучени македонски уметници кои живеат и работат во Бугарија – Иво Пецов, Маријан Ѕингаров – Џин, Маријана Иванова, Перица Георгиев – Пепси, Атанас Ботев и Хари Дудески, како и на уметникот и поет Роман Кисов од Софија, кој во минатото оствари бројни соработки со македонски автори, најчесто од областа на поезијата. Со свои дела во изложбата ќе се претстават и уметниците и професори на бугарската Национална академија на уметностите, Свилен Стефанов, Росен Тошев и Георги Јанков од Софија, како и македонскиот уметник од Битола, Димитар Христов, кој живее и работи во Берлин.

Покрај уметничките дела, авторите запишаа и своите мисли во неколку реченици, како додаток на визуелниот дел.

Би можело да ве интересира

Промотивни настани на тема „Креативна Европа Дома“

Ана Ололовска

„Струмица град на културата 2021“ продолжува со промоции и изложба

Ана Ололовска

Со изложба на Решат Амети и цртање на отворено продолжува „Струмица град на културата 2021“

Ана Ололовска

Кумановскиот центар за култура со иницијатива до младите

Ана Ололовска

Култура одговара на прозивките за одложениот „OFFest“: Навреме го доставивме договорот, не сме ние криви

Жарко Настоски

Јубилејниот 20-ти „OFFest“ одложен за ноември, организаторот го обвини Министерството за култура

Жарко Настоски