Во Бугарија за првпат соработуваат српски, романски и бугарски театар, ќе прават претстава по текст на Русомир Богдановски

Од:

Драмскиот и куклен театар „Иван Радоев“ од Плевен, првпат создаде копродукција со театри од Србија и Романија.

-Ова е прв сценски проект на здружението „Седум плус“, основано пред три години во Плевен, кое обединува театри од Европа и Балканот, изјави за БТА драматургот Василка Бумбалова.

-Делото е парабола за животот и моќта, напишана во 50-тите години на минатиот век, но и денес е актуелно, рече таа.

Претставата е базирана на драмскиот текст „Чудото на Свети Ѓорѓи“, фантастична трагикомедија на македонскиот писател Русомир Богдановски.

Таа духовито, забавно и апсурдно интерпретира заеднички теми за Балканот. Гротескната игра се одвива во неименувано кралство, каде се води вечна борба за моќ, за да се задржи народот во целосна послушност.

Претставата е на театарот од Плевен, Националниот театар – Ниш, Србија и Класичниот театар „Јоан Славичи“ – Арад, Романија.

Адаптацијата и режијата се дело на Никола Завишиќ од Србија, кореографијата на Андреа Гаврилиу од Романија, музиката на Милен Апостолов, сценографијата и анимацијата на Николај Димитров, костумите на Константин Валков, преводот на Светлана Атанасова, а драматургот е Андреј Филилов.

Учествуваат актери од трите театри: од Плевен се Асен Данков, Ентони Пенев, Бориса Сарафова и Надија Керанова. Српски актери се Драгиша Велковиќ, Драгана Јовановиќ и Марко Павловски, а романски актери се Марина Пали и Стефан Догару, со специјалното учество на Дејан Лилиќ.

Премиерата е на 28 и 29 јуни во Плевен. Потоа, претставата ќе се игра на 6-ти септември на фестивал во Ниш, а на почетокот на октомври во Романија.

Би можело да ве интересира

Марија Минчова – Андонова од Штипскиот театар доби награда на фестивалот „Актерот на Европа“

Ана Ололовска

Драмата „Проколнатите“ прва премиера на Тетовски Театар за 2021 година

Ана Ололовска

Дваесеттиот фестивал „Албански театар во Северна Македонија“ од 2 до 9 септември

Ана Ололовска

Премиера на „Добрутро арамии“ на драмското студио „Миладин“

Ана Ололовска

Претставата „Светулки“, прва премиера во прилепскиот театар

Ана Ололовска

„Генетиката на Глембаеви“ во режија на Пројковски го отвори Театарфест „Петар Кочиќ“

Ана Ололовска