Во Битола отворена изложба Корча – „Во наследство“ од уметникот Спартак Касули

Од:

Аманда Чичи, директорка на Директоратот за културно наследство-Корча, во битолскиот културен центар „Магаза“ промовира ликовна изложба насловена Корча – „Во наследство“, чиј автор е уметникот Спартак Касули.

Станува збор за ликовни цртежи од различни сегменти од недвижното културно наследство во Корча и околината на тој албански град, Москополе и други места од пограничниот регион.

-На изложбата доминираат ликовни цртежи, графики кои сведочат за културата, традицијата и заедништвото меѓу двете држави. Авторот Касули за публиката нуди различни, куќи, цркви, мостови кои како некогаш, така и денес постојат во овој регион, рече меѓудругото гостинката од Албанија, Аманда Чичи.

Изложбата Корча – „Во наследство“ од уметникот Спартак Касули претходно беше изложена во косовскиот град Призрен. 

Фото: МИА

Би можело да ве интересира

Вечерва изложба на Ферди Булут во КИЦ Битола

Горан Наумовски

Започна Интернационалниот литературен фестивал „Про – ЗА Балкан“

Изложба на Тања Балаќ

Изложба на Киро Урдин во Букурешт

Отворена изложбата на дигитални слики Особеност на Игор Поп Трајков

Изложба на дела од сликарот Родољуб Атанасов