ВИДЕО: Отворена изложбата „Зад Македониумот“ во Кабинетот на претседателот

Од:

Во Кабинетот на претседателот беше отворена изложбата „Зад Македониумот“– скици, цртежи, фотографии и макети од личната колекција на Јордан и Искра Грабулоски, автори на еден од нашите најпознати споменични обележја, Македониумот во Крушево.

dobivaj vesti na viber

Изложбата се организира по повод одбележувањето на 31 година независна македонска држава и преку неа се претставуваат значајните дела од богатата современа македонска културн0-историска ризница.

Во своето обраќање пред присутните гости, претседателот Пендаровски истакна дека благодарение на семејството Грабулоски, на Лира Грабул и Сатја Грабулoски, изложбата е можност да погледнеме во светот на интимните и детални творечки процеси, во повеќеслојните наративи, визии, дилеми и перспективи кои се одвивале при уметничкото и архитектонско осмислување на „Македониумот“.

„Споменикот на Илинден во Крушево, познат како Македониум, е несомнено најкомплексното и би се осмелил да кажам – најрепрезентативното скулптурално-архитектонско дело кое е возвишен израз на нашата современа уметност, култура и архитектура. Македониумот е парадигма за тоа како големите историски наративи можат и треба да се толкуваат и препрочитуваат во контекстот на современоста и актуелноста. Токму преку пристапот во конципирањето и реализацијата на Македониумот, и на целиот пејзаж околу него, гледаме дека историското наследство може да биде стартна позиција за еманципираната и универзална иднина, а не простор на застоеност и ретроградност“, рече претседателот Пендаровски.

На свеченото отворање се обрати и Лира Грабул, ќерката на Јордан и Искра Грабулоски, а низ изложбата присутните гости беа водени од Владимир Јанчевски, куратор и теоретичар на уметноста.

Изложбата ќе биде достапна за посета за широката јавност преку платформата Отворен Кабинет од 22 до 30 септември 2022 година.

Би можело да ве интересира

Изложба на Јана Јакимовска во МСУ – Скопје

Ана Ололовска

„Мојот универзум“ изложба на слики од Агрон Абдули

Ана Ололовска

Публиката во Пазин одушевена од илустрациите на македонските автори на изложбата „Дом без граници“

Ана Ололовска

На 23 септември во галеријата Ко-Ра отворање на изложбата „Чувства и движење“

Ана Ололовска

„Литера“ организира изложба на македонска илустрација „Дом без граници“ на фестивалот „Овца во кутија“ во Хрватска

Ана Ололовска

Во тек е самостојната изложба „Откривање“ на Нина Нинеска во Мала Станица

Ана Ололовска