Валоризација на празнувањето на Лазарица во Дримкол

Од:

Како дел од активностите на Министерството за култура за заштита и популаризација на нематеријалното културно наследство, во тек е изработката на елаборат за валоризација на празнувањето на Лазарица во етногеографски предел, Дримкол како духовно културно наследство.

Научните соработници од Институтот за старословенска култура во Прилеп во текот на април реализираа теренски истражувања при што беа комплетно фото и видео евидентирани и документирани сите обредни дејствија кои се составен дел од празнувањето на Лазарицата во југозападниот дел на Македонија, во селата Радожда, Враништа, Вевчани и, пред сé, Луково, соопшти Министерството за култура.

Со овој проект, годинава се финализираа повеќегодишните истражувања поврзани со Лазарувањето во југозападниот дел од Македонија – Преспа, Струшко Поле и Дримкол и нивната валоризација како нематеријално духовно наследство.

lazarica1

Валоризацијата и ставањето под заштита како културно добро на Лазарицата во Дримкол со сите обичајни практики е од големо значење како за локалната заедница, така и пошироко во регионални и национални рамки.

Зачувувањето на традицијата и народното практикување ќе поттикне учество на локалната заедница во практикувањето и пренесувањето на доброто, како и негово поголемо популаризирање и промовирање не само на територијата на Македонија, туку и надвор од неа, земајќи ја во предвид масовноста и изворноста на практикувањето на лазарувањето кое веќе е во поодмината фаза на одумирање во другите краишта во Македонија, освен во Струмичко и Радовишко каде што допрва треба да се истражува и документира, се вели во соопштението од Министерството за култура.

Би можело да ве интересира

Културното наследство и училиштата во фокусот на Европски денови на културното наследство 2020

Ана Ололовска

Стефоска: Уште две институции не зеле јулска плата од колективниот договор

Ана Ололовска

Сите културни институции можат да работат, но со посебни протоколи

Ана Ололовска

Се прават напори манастирот во Матејче да биде прогласен за културно наследство во опасност, вели Стефоска

Ана Ололовска

Заштита на културното наследство- врвен приоритет за министерката за култура Стефоска

Ана Ололовска

Со концерт на Владимир Четкар, во Битола завршува фестивалот „Музика од светот“

Ана Ололовска

Leave a Comment

five × 2 =