Свечено отворање на изложбата „Париски рефлексии 2“ по повод месецот на Франкофонијата

Од:

Националната галерија во соработка со Францускиот институт во Скопје, во рамките на активностите по повод месецот на Франкофонијата, го најавува второто продолжение на изложбата под наслов „Париски рефлексии“, чие отворање ќе се одржи в четврток, 9 март 2023, во 12 часот, во Чифте амам.

Изложбата, која го носи предзнакот 2, ги претставува делата на втората генерација македонски уметници кои реализирале студиски престој, изложби или на извесен начин во дел од нивното творештво биле поврзани со центарот на светската уметност – Париз, по што извршиле влијание врз развојот на македонската уметност, особено во доменот на надреализмот, енформелот и останатите тогаш актуелни светски тенденции.

Оваа селекција се однесува на авторите кои се родени до 1930 година, кои ја дефинирале ликовната сцена кај нас по Втората светска војна па се до 6. и 7. деценија на 20-отвек: Вангел Коџоман, Димитрије Поповиќ – Цицо, Борислав Траиковски, Димитар Кондовски, Томо Шијак, Петар Мазев, Спасе Куновски, Ордан Петлевски, Иван Велков, Богољуб Ивковиќ, Ристо Лозаноски, Ванчо Ѓорѓиевски, Трајче Јанчевски, Вангел Наумовски и други, како и францускиот уметник Клод Дервен, кој во поново време творел во Македонија.

Сите претставени дела се дел од Колекцијата на Националната галерија.

Изложбата ќе ја отворат: Стево Пендаровски, Претседател на Република Северна Македонија, Сирил Бомгартнер, Амбасадор на Франција во Република Северна Македонија и Дита Старова Ќерими, Директорка на Националната галерија.

Куратор на изложбата е Маја Чанкуловска-Михајловска, виш кустос во Националната галерија.

Би можело да ве интересира

Ретроспективна изложба на Владимир Темков во Чифте амам

Ана Ололовска

Годишна изложба на ликовното студио „Арс Вивенди“

Ана Ололовска

Самостојна изложба на Билјана Билбилоска – „Фрагменти“

Ана Ололовска

„Украс” – самостојна изложба на Марјана Костојчиноска Узунчева

Ана Ололовска

Во Струмица вечер хуманитарна изложба на фотографии од отец Гаврил

Ана Ололовска

Во Битола отворена изложба Корча – „Во наследство“ од уметникот Спартак Касули

Ана Ололовска