Со видео порака во Словенија е одбележан Денот на македонскиот јазик

Од:

Деца на наши иселеници во Словенија со видео порака го одбележаат Денот на македонскиот јазик и азбука, јави дописникот на МИА од Љубљана.

Таканарачената „приредба на далечина” ја направија ученици кои во Словенија го изучуваат македонскиот јазик и култура, под менторство на нивната наставничка Снежана Катарова, која веќе неколку години во повеќе словенечки градови одржува часови по македонски јазик за повеќе од шеесет деца.

Амбасадата на Северна Македонија во Словенија организираше приредба со учениците и прием по повод Денот на македонскиот јазик, но поради епидемијата на коронавирусот таа мораше да биде откажана.

Инаку, Словенија уште од 1993 година официјално дозволи во земјата слободно да се изучува и негува македонскиот јазик.

Би можело да ве интересира

Димитров во МАНУ: Македонскиот јазик е затворено прашање, и дома и во светот

А1он

Димитров: ЕК зазеде принципиелен став за јазикот, не очекувам проблематизирање на кодовите МКД и МК

Ана Ололовска

Заев: Македонскиот јазик е нашето минато, нашата сегашност и нашата иднина

А1он

Излезе од печат Лингвистички атлас на македонските дијалекти во издание на МАНУ

Ана Ололовска

Совет за македонски јазик: Изданието на БАН е најобичен памфлет со низок стил

Ана Ололовска

Во Албанија отпечатена брошура за Ковид -19 и на македонски јазик

А1он