Словенечкиот роман за млади „Кит на плажа“ објавен на македонски

Од:

Издавачката куќа „Паблишер“ објави превод на македонски јазик на книгата за млади „Кит на плажа“ од словенечкиот писател Винко Модерндорфер, со поддршка од програмата на Европската Унија „Креативна Европа“.

Издавачот информира дека се работи за уникатна и храбра книга за млади која преку приказната за духовита и љубопитна тинејџерка разработува тема за другоста и различноста на секој од нас и нашата вредност и посебност во светот.

– „Кит на плажа“ е роман кој ги шири границите на нормалното и нѐ поттикнува да ги преиспитаме своите ставови за тоа што е нормален живот, посочува „Паблишер“ за книгата која на македонски ја преведе Дарко Спасов.

Винко Модерндорфер е современ словенечки писател, сценарист и режисер. Има објавено 60-ина книги поезија и проза, за деца и за возрасни, како и драми, збирки раскази и есеи. За многу од нив, како и за своите режисерски дела, добил голем број награди. Романот „Кит на плажа“ ја доби наградата „Десетница“ во 2017 година и според него беше направена театарска претстава.

Би можело да ве интересира

Објавена монографија „Гордоста на Кавадарци“ од Тимчо Апостоловски

Ана Ололовска

Објавена монографијата „Дописниот шах во Македонија“

Ана Ололовска

Сликовницата „Три мали волчиња“ од грчки преведена на македонски јазик

Ана Ололовска

Романот за деца „Сенишната шума“ во издание на „Паблишер“

Ана Ололовска

Промоција на романот „Воскресение Experience патот на духот“ од Мирче Нешовски

Ана Ололовска

„Книжевноста и дните“ од Гојко Божовиќ на македонски јазик

Ана Ололовска