Се печати книга за селото Горна Бошава

Од:

Наскоро од печат ќе излезе книгата „Горна Бошава низ времето“, посветена на селото Горна Бошава од авторите Дарко Најдов и Јован Петков.

Како што информираше денеска Најдов, кој потекнува од ова поткожувско село, книгата од 400 страници содржи бројни и интересни податоци.

– Информациите се однесуваат на самото село кое е во срцето на Кожуф планина, за Кожувјето и реката Бошава, за висорамнината Витачево. Опфатени се и историјата од постанокот на селото до ден денес, како и за перспективите кои во иднина може да ги понуди Горна Бошава кога е во прашање руралниот развој, соопшти Најдов.

Тој додаде дека „Горна Бошава низ времето“ ги бележи и старите бошавски фамилии, многу други податоци кои сведочат за минатото на селото, во кое училиштето било затворено во 1988 година. По страница две им се посветува и на останатите шеснаесетина села од некогашната општина Конопиште, како и на двете фабрики за вода од овој крај.

Во тек е и пријавувањето за турнир во мал фудбал што ќе се одржи на денот на селската слава Илинден, кога ќе биде и промоцијата на книгата.

Би можело да ве интересира

Промоција на книгата „Творецот и сотворецот“ од Марија Гиревска

Ана Ололовска

Промоција на романот „Дневници на една љубов“ од Лилјана Пандева

Ана Ололовска

Авторска средба со Блаже Миневски во „Матица Ексклузив“

Ана Ололовска

Пиесата „Враќање дома“ на Османли објавена во „Балкански књижени гласник“

Ана Ололовска

Марина Мијаковска за „Коскена“ ќе ја прими плакетата „Даница Ручигај“

Ана Ололовска

„И на небо и на земја, нова книга на отец Милан Ѓорѓевиќ

Ана Ололовска