Самостојна изложба на Африм Спахиу во Чифте амам

Од:

Во организација на Националната галерија (НГМ), вечер во 19 часот во Чифте амам ќе биде отворена изложба на уметникот Африм Спахиу (1951), кој е роден во Дебар, а живее и работи во Приштина.

-Спахиу е исклучително значаен автор за историјата на македонската уметност, основоположник во сферата на современиот балкански филм – директор на фотографија и истакнат фотограф во регионот со редица самостојни изложби во значајни галериски простори во регионот и пошироко. Oва е негова прва голема презентација во Македонија, каде ќе бидат изложени дела од изминатите речиси педесетина години од неговото творештво. Неговиот опус опфаќа широк дијапазон на тематски преокупации, диверзни технички пристапи и идејни цели на реализација на осетливата светлина на хартијата, соопшти НГМ за изложбата на Спахиу која ќе може да се посети до 4 мај.

Африм Спахиу е професор, фотограф и продуцент. Дипломирал на Академијата за театар, филм и телевизија на Универзитетот во Загреб. Работел во Радио-телевизија Приштина и како директор на фотографија во „Косовафилм“.

Директор на фотографија е на повеќе од 15 филмови од 1977 година до денес и е добитник на неколку награди.

Би можело да ве интересира

Зоран Арсовски со самостојна изложба во Белград

Почнува 45-та Меѓународна ликовна колонија „Куманово“ во Пелинце

„Бранови и мисли“ – изложба на слики од Наташа Попоска Карче

„Форми во црно“, ликовна изложба на Мице Јанкуловски во музејот „Куќа на Робевци“ во Охрид

Татјана Ташкова

„Форми во црно” – изложба на мултимедијалниот уметник Мице Јанкуловски

Изложба на здружението на уметници „Apicem Oaneum“ од Тетово