Рисимкин во интернационално жири за млади кореографи во Линц

Од:

Кореографката Рисима Рисимкин, редовен професор на Катедрата за современ танц на Универзитетот „Гоце Делчев“ во Штип, ќе биде член на интернационалното жири за конкурс за млади кореографи што го организира универзитетот „Антон Брукнер“ од Линц.

Универзитетите „Антон Брукнер“ и „Гоце Делчев“ се дел од неформалната мрежа на европски универзитети и академии за танц и заедно го организираат фестивалот „Share“ кој во 2018 година се одржа на фестивалот „Танц фест“, а домаќин беше Штипскиот универзитет и Катедрата за современ танц.

– Универзитетот „Гоце Делчев“ активно работи на интернационализација на уметничките програми и во моментов е единствен универзитет кај нас на кој може да се школуваат младите во областа на совремeниот танц, како современи танчари во делот на уметничкиот танц, изјави Рисимкин.

На универзитетот „Антон Брукнер“ во Линц таа ќе одржи и предавања за кореографија за студентите на магистерски студии. Предвидено е и да договори натамошни соработки со универзитетот „Антон Брукнер“, заеднички продукции и презентации на двата универзитета, како и размена на професори и студенти.

Би можело да ве интересира

Шеснаесеттиот „Танц фест“ ќе се одржува наесен во фази

Ана Ололовска

Распоред на онлајн-претстави на Скопје танцов театар до петок

Ана Ололовска

Скопје танцовиот театар бесплатно ќе емитува претстави во сопствена продукција на својот Јутјуб канал

Ана Ололовска

Скопје танцов театар од понеделник ќе емитува претстави од сопствена продукција на својот Јутјуб канал

Ана Ололовска

„Арт балет“ од Скопје освои седум златни медали на Европското првенство по танц во Москва

Ана Ололовска

Отворен повик за млади уметници на „Инкубатор“ програмата за култура

Ана Ололовска