„Револуција во живо” – интернационален видео проект на режисерката Теа Беговска

Од:

Интернационалниот видео проект „Револуција во живо” на режисерката Теа Беговска работен со театарска екипа во online форма ќе има своја премиера во живо на социјалните медиуми со превод на англиски јазик на 30 септември.

Режисерката Теа Богоевска информира дека ова е прва онлајн изведба во живо која собра актерска екипа од пет држави: Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Франција, Мексико и Турција. Во проектот исто така учествуваат и други актери, музичари и уметници од сите пет држави.

– Во овој видео проектот се обработуваат пет теми: љубов, верба, надеж, храброст и вистина. Секој од актерите на свој начин, преку своето искуство зборува на овие теми, секој на својот мајчин јазик. Станува збор за спој на актери од различни генерации кои преку овие теми зборуваат за нивната професија сакајќи да укажат на некои работи кои можеби сме ги заборавиле. Ова е нивната револуција за театарот, за актерите. Во online форма, премиерата ќе можете да ја проследите со превод на англиски јазик во среда на 30 септември 2020 година, се вели во најавата на видео проектот на режисерката Теа Богоевска.

Проектот е подржан од Министерство за култура.

Би можело да ве интересира

Премиера на „Тетовирани души“ во Струмичкиот театар

Ана Ололовска

Дигитално предавање на Ондреј Свобода – драматург, театролог, архивист

Ана Ололовска

„Злосторникот“ на Даниел Петровски во рамки на фестивалот „Garavde Muja“

Ана Ололовска

Репертоарот на кумановскиот театар ќе се подготвува на дневно ниво

Ана Ололовска

Македонија домаќин на 17 издание на Ромскиот театарски фестивал „Garavde Muja“

Ана Ололовска

„Последната ноќ“, прва театарска претстава во Битола по ковид-паузата

Ана Ололовска