Работилница за фотографија за млади креативци

Од:

Работилница за фотографија наменета за креативци до 25 години и насловена „Една фотографија – илјада зборови“ ќе се одржува во Младинскиот културен центар од денеска до недела.  Организатор е  проект платформата за развој на креативните индустрии  „Скопје креатива“ во соработка со регионалната платформа за активизам „Лице в лице“.

Младите креативци ќе имаат можност од професионалниот фотограф Томислав Георгиев да ги научат вештините на уметничкото творење преку фотографија, на теми: демаргинализација, екологија и активизам.  Тие ќе усовршуваат техники, композиција, кадар, план, но и ќе бидат поттикнати да го изразат својот став за реалноста.

– Една од задачите на „Скопје креатива“ е преку низа активности, меѓу кои се и работилници за младите луѓе, директно да го пренесеме значењето за креативните индустрии и можностите кои ги дава спојот на убавото и корисното во општеството, економијата и индустријата, соопшти „Скопје креатива“.

Услов за учество на работилницата е пријавените кандидати да имаат сопствен фотоапарат. Најуспешните дела ќе бидат објавени во уличното активистичко списание „Лице в лице“, а ќе имаат можност и да учествуваат на јавниот повик за избор на најдобра фотографија кој ќе го објави „Скопје креатива“.

Најдобрите фотографии ќе ги селектира стручна комисија и ќе бидат презентирани на изложба во „Галерија 8“, а три од нив ќе бидат наградени од „Никон“.

Би можело да ве интересира

Граѓански Центар АктивУм објави конкурс за фотографии за старо и ново Куманово

Ана Ололовска

Макрон кртитикуван поради контроверзна фотографија

Фотографијата на Иван Каратанов најдобра на конкурсот на „Транзен“

Ана Ололовска

Прв меѓународен самит за фотографија и видеографија

Ана Ололовска

Доделени годинaшните награди Жан Моне

Ана Ололовска

Врачување на наградата „Жан Моне“

Ана Ололовска

Leave a Comment

15 − one =