Прва самостојна изложба „Мојот свет во боја“ на Вероника Љоровска

Од:

На 12 мај 2022, четврток во 19.00 часот во галеријата КО-РА при ЈУ Дом на култура „Кочо Рацин“ во Скопје ќе биде отворена првата самостојна изложба на Вероника Љоровска, со наслов „Мојот свет во боја“.

dobivaj vesti na viber

Идејата за организирање на оваа изложба на студентката Вероника Љоровска е да се даде поддршка на лицата со посебни потреби како еднакви граѓани во нашето општество и нивното право на високо образование. Европскиот универзитет го негува духот на помагање на оваа категорија на лица овозможувајќи им студии со финансиска поддршка, во форма на целосна стипендија во времетраење од четири години. Таков е и случајот со студентката Вероника Љоровска, која е стипендист на Факултетот за арт и дизајн на насоката графички дизајн.

Оваа камерна изложба насловена како „Мојот свет во боја“ се организира на иницијатива на проф. д-р Јана Манева – Чупоска. Таа покрај останатите предмети на факултетот ги предава предметите Сликање и Цртање. Токму од овие предмети се произлезени цртежите и сликите на Вероника Љоровска.

Како најзначаен педагошки елемент во овој процес на создавање на оваа изложба е фактот дека Вероника успеа целосно самостојно да ги извршува задачите, работејќи по адаптирана програма креирана според нејзините можности. Целта на ваквата програма е таа да стекне вештини кои би можела да ги практикува и по завршувањето на нејзините студии.

Изложбата се состои од четириесеттина дела изработени во повеќе техники: молив, јаглен, туш, фломастер, темпера, колаж, асамблаж, енформел. Форматите на делата се изработени во повеќе димензии.

Би можело да ве интересира

Изложба на Јана Јакимовска во МСУ – Скопје

Ана Ололовска

ВИДЕО: Отворена изложбата „Зад Македониумот“ во Кабинетот на претседателот

Ана Ололовска

„Мојот универзум“ изложба на слики од Агрон Абдули

Ана Ололовска

Публиката во Пазин одушевена од илустрациите на македонските автори на изложбата „Дом без граници“

Ана Ололовска

На 23 септември во галеријата Ко-Ра отворање на изложбата „Чувства и движење“

Ана Ололовска

„Литера“ организира изложба на македонска илустрација „Дом без граници“ на фестивалот „Овца во кутија“ во Хрватска

Ана Ололовска