Прва награда на „Утринска ѕвезда“ за музичко-сценскиот перформанс на основците од „Јоаким Крчовски“, Крива Паланка

Од:

Учениците од основното општинско училиште „Јоаким Крчовски“ од Крива Паланка освоија прва награда на 25-от Интернационален фестивал на уметноста „Утринска ѕвезда“ што се одржа викендов во Банско, Република Бугарија.

На фестивалот учествуваа претставници од повеќе балкански држави, а кривопаланчани учествуваа по осми пат под раководство на менторите Александар Тренчовски,одговорен за хорот, Лариса Жулина –Митовски, оркестар и кореографија подготвена од Марија Смиљков.

– Настапивме со компилација на три музички перформанси, хорско пеење, музицирање на инструменталниот состав, оркестарот од училиштето кои ја изведуваа „Ода на радоста“ од Лудвиг Ван Бетовен и кореографија на „Билјана платно белеше“ во изведба на мала играорна група. Се претставија различни генерации ученици во категорија инструментална музика, каде го освоивме првото место. Ова е наша прва зедничка соработка како ментори и се покажа како успешна, на учениците им беше задоволство да се дружат и да се претстават во ваков формат, а задоволството од успехот го делиме и ние, бидејќи нашито труд е препознаен во меѓународни рамки, изјави професорката по музичко образование Лариса Жулина –Митовски.

На фестивалот се претставија вкупно четириесет ученици од трето до деветто одделение од ООУ „Јоаким Крчовски“.

Би можело да ве интересира

Ликовна манифестација „Творење и креирање дела од отпад од пакување“

Ана Ололовска

Завршува едукативниот проект „Уметност за сите“ на Националната галерија

Ана Ололовска

Агенцијата за млади и спорт ќе ги соопшти најдобрите на конкурсот „Млади уметници“

Ана Ололовска

Изложба „Трилогија, ликови – луѓе“ на Филип Фидановски

Ана Ололовска

„Играш како што другиот ти свири“ – мултимедијален проект на Исмет Рамиќевиќ

Ана Ололовска

Во Велес промовирана книгата „Маалски прикаски (1 + 2)“ од Синиша Станковиќ

Ана Ололовска