Промоција на збирката есеи „Интелектуалци, политика, култура“од Данило Коцевски

Од:

Во кафе-книжарницата „Буква“ вечер ќе се одржи промоција на постхумно објавената збирка есеи: „Интелектуалци, политика, култура“ на скопската легенда Данило Коцевски. Збирката е во издание на издавачката куќа „Бегемот“, а промоцијата ќе се одржи во рамките на литературниот фестивал „АртАреа“.

Книгата „Интелектуалци, политика, култура“ е последното критичко-есеистичко дело на Данило Коцевски кој на својот единствен и оригинален начин, преку своите текстови ги анализира основните прашања на денешното живеење – каква е и во што се состои политичката улога на интелектуалците денес, и каков е нивниот однос кон политиката, општеството и културата. Збирката есеи изобилува со критички опсервации на низа актуелни случувања од областа на литературата, културата, политиката, филозофијата и урбаните феномени. Всушност, книгата „Интелектуалци, политика, култура“ дава луциден коментар за интелектуалната и политичката состојба кај нас и во светот.

Промотор на книгата ќе биде литературниот критичар, писател, поет и универзитетски професор, Владимир Мартиновски, а свое учествуво ќе земат и младите писатели: Дарко Лешкоски, Катерина Гогова и Васко Марковски.

Би можело да ве интересира

На Филолошкиот факултет „Блаже Конески“ се одбележува „Недела на италијански јазик во светот“

Ана Ололовска

Распишан конкурсот за најдобар дебитантски прозен ракопис „Новите!“

Ана Ололовска

Романот „Птиците умираат пеејќи“ објавен на македонски јазик

Ана Ололовска

Рокот за учество на Меѓународниот фестивал на кратки книжевни форми трае до 15 октомври

Ана Ололовска

Објавена книгата „Кутија“ од грчкиот автор Константинос Пацарос

Ана Ололовска

Онлајн промоција на „Сантос блуз“ – првиот роман на Ненад Алексовски

Ана Ололовска