Промоција на поетската книга „Љубавина“ на Ѓоко Здравески

Од:

Во рамки на фестивалот на европска книжевност „BookStar“ вечер ќе биде промовирана поетската збирка „Љубавина“ на Ѓоко Здравески, како дел од OFF програмата на фестивалот.

Како што најавуваат организаторите збирката ќе биде промовирана на еден необичен начин-како своевиден концерт на поезијата.

Ракописот „Љубавина“ од Ѓоко Здравески претставува збирка љубовна поезија од седумдесетина страници поделена во три циклуси. Во песните од сите три циклуси главно се пее за бестелесна љубов, за љубовта како премин, за љубовта како начин на постоење и како начин да се спознае светот.

Здравески е роден во 1985 година во Скопје, а дипломирал на Филолошкиот факултет „Блаже Конески“. Пишува пеозија, кратка проза и есеи. Има објавено три книги поезија. Преведуван е на десетина европски јазици.

Фестивалот „BookStar“е поддржан од Европската унија, Министерството за култура и амбасадите на Холандија и Полска.

Би можело да ве интересира

„COMPENDIUM PHILOSOPHIAE“ – нова книга од д-р Бошко Караџов во издание на „Аз-Буки“

Ана Ололовска

Конкурс за текстови по повод 70-годишнината на литературното списание „Современост“

Ана Ололовска

Објавена монографија „Гордоста на Кавадарци“ од Тимчо Апостоловски

Ана Ололовска

Објавена монографијата „Дописниот шах во Македонија“

Ана Ололовска

Сликовницата „Три мали волчиња“ од грчки преведена на македонски јазик

Ана Ололовска

Романот за деца „Сенишната шума“ во издание на „Паблишер“

Ана Ололовска