Промоција на книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев

Од:

Книгата „Окружието на Конески“ од Димитар Пандев денеска ќе биде промовирана во Спомен-домот „Блаже Конески“ во селото Небрегово. Издавач на делото е Фондацијата за македонски јазик „Небрегово“.

Како што информира Фондацијата „Небрегово“, во книгата Конески е претставен во редот на македонските великани на XX век, Крсте Мисирков и Кочо Рацин, меѓу светската лингвистика и славистика.

Преку македонските културни акции, како што се наведува, Конески имал главен збор во кодификацијата на македонскиот јазик, основањето на универзитетот, како и меѓу неговите најблиски соработници од областа на македонистиката, и пошироко, од македонската литература и културна историја.

„Окружието на Конески“ е работена на фонот на целокупното дело на Конески, на фонот на литературата за Конески, како и на македонистиката и општата лингвистика која кореспондира со творештвото за Конески.

Би можело да ве интересира

Објавена книгата „Научно културни мостови со Грција“ на Вера Стојчевска Антиќ

Ана Ололовска

Избрани најдобрите раскази од првиот конкурс „Раскажувам фотографија“

Ана Ололовска

„Невидливи љубови“ од Владимир Јанковски објавена на српски јазик

Ана Ололовска

Промоција на еколошкиот роман „Чудесниот свет на полвот Ѓорѓе“

Ана Ололовска

Почнува Фестивалот на чајот и читањето

Ана Ололовска

Уште побезбедно купување во суперпродавницата „Литература.мк“ – поставени прочистувачи на воздух што ги користи и НАСА

Ана Ололовска