Промоција на книгата „Енциклопедија на македонски имиња“

Од:

Книгоиздателството МИ-АН вечер од 19 часот во Дом на културата „Кочо Рацин“ (Дом на градежници) ќе промовира „Енциклопедија на македонски имиња“ од архимандрит Иринеј Стефановски. Во книгата се опфатени две илјади имиња и за секое е наведено неговото потекло, значење и толкување.

-Значењето, првенствено, се открива етимолошки, според зборот од каде што доаѓа името. Толкувањето е дадено кај оние имиња чие значење ја надминува буквалната смисла на зборот или зборовите од кои е составено. Словенските имиња се поврзани со нивните пандани во другите јазици – откривањето и објавувањето на таа врска е значајно од јазичен, историски, книжевен и од културолошки аспект, соопшти МИ-АН.

Би можело да ве интересира

Во Куманово промоција на романот „Молчи и танцувај“ од Светлана Антиќ -Јовчевска

Ана Ололовска

Промоција на четвртиот роман на Фросина Пармаковска „На враќање“ во МКЦ

Ана Ололовска

Расказот „Базен“ на Томислав Османли објавен во грчкото списание „Енекен“

Ана Ололовска

Васко Тодоров: За „Монологија“ и за целата моја работа инспирацијата ја црпам од реката Амазон

Ана Ололовска

Македонската асоцијација на издавачи по четврти пат доделува награди за најдобрите меѓу два саема

Ана Ололовска

Крими трилерите „Човек од костени“ и „Стапица“ објавени на македонски јазик

Ана Ололовска