Проекција на хрониките на ИРАМ за периодот 2001 – 2003 година

Во Концертната сала на Факултетот за музичка уметност во Скопје, денеска ќе се одржи втората по ред презентација на видеа снимени од студентите и професорите на одделот и насоката за сонологија со мултимедија при овој факултетот.

На настанот које е во рамки на одбележувањето 50 годишни од Факултетот за музичка уметност во Скопје, ќе бидат преставени хрониките на Институтот за истражување и архивирање музика (ИРАМ) за периодот од 2001 до 2003 година.

– Овие хроники најнапред беа снимани во рамките на ИРАМ, а потоа продолжени во Архивот Бужаровски (BuzAr http://buzar.mk/). Тие содржат околу 200 кратки видеа со документарен карактер за најразлични музички настани што се одвиваа на Факултетот за музичка уметност во Скопје, но и надвор од него. Во нив има информации за концертната активност на студентите и професорите на ФМУ, научните конференции на ИРАМ, одбрани на магистерски и докторски дисертации, промоции на дигитализираните колекции со музички фолклор, промоции на книги, компакт дискови итн, стои во соопштението од ФМУ.

Со овие проекции, како што се посочува, се одбележуваат и 15 години од започнувањето на наставата на одделот и насоката за сонологија со мултимедија при ФМУ која ја водат професор Димитрије Бужаровски и доцент Трена Јорданоска.

Би можело да ве интересира

Ученици од ДМБУЦ на Фестивал на млади музичари од Медитеранот

Ана Ололовска

„Квази бурлеска“ од Пандевска, со пијанистката Дуња Иванова и групата „Светлост“

Ана Ололовска

Концерт на германскиот „Мингет квартет“

Ана Ололовска

Премиера на „Квази бурлеска“ од Пандевска, со Дуња Иванова на пијано и групата „Светлост“

Ана Ололовска

Концерт на „Трио џентлмен” во Крива Паланка

Ана Ололовска

Започна велешкото културно лето „Велес фест“

Ана Ололовска

Leave a Comment

4 − four =