Претставата „Немам каде да се вратам“ ја освои Гран при наградата на 60. ДАФ

Од:

Претставата „Немам каде да се вратам“ во режија на Дени Стојанов, а во изведба на театарот „Kunstwerksstatt“ од Скопје е добитник на наградата Гран при „Васил Ќортошев“ за најдобра претстава на 60. јубилејно издание на Меѓународниот Драмски аматерски фестивал – ДАФ во Кочани.

Одлуката за наградата ја донесе жири-комисијата во состав: Борис Чоревски – актер, Несрин Таир – актерка и Катерина Соколова, сценографка.

Во образложението се наведува дека претставата го добива највисокото признание за квалитетна колективна игра со комплицирана естетика во изразувањето на сериозна светска проблематика, низ која се проткајува будење на општествена одговорност и емпатија.

Кристина Николова ја доби наградата за главна женска улога за филигранското пласирање на успешно изградениот лик на Ева во претставата „Умри машки“, во режија на Томе Атанасов од Домот на културата „Мирка Гинова“ од Демир Капија.

За најдобра епизодна женска улога наградата отиде кај Мила Глигоровска за стабилно и конкретно субјективизирање на ликот на „Теодора Фон Кролок“ во претставата „Возможна приказна – Абракадабра“ во изведба на Летечка театарска трупа од Тетово.

Најдобра епизодна машка улога за Орхан Багашов за покажаниот творечки ангажман, за потенцијалот и свежината што ја внесе во своите појави на сцена во улогата на Ѓоре Шекспир, во претставата „Живкова слава“ во изведба на Летечка театарска трупа од Тетово.

Наградата за машка главна улога беше доделена на Виктор Анѓелкоски за врвното актерско мајсторство – улогата на Џош, во претставата „Бенг Бенг и Мртов си“ во изведба на Центарот за култура „АСНОМ“ од Гостивар.

Наградата за најдобра режија отиде во рацете на Александар Нешкоски за вешто обмислен концепт низ кој мајсторски се провираат интимните идеали кои се вечна проблематика на општеството за претставата „Бенг Бенг и мртов си“.

Наградата за најдобра претстава за деца ја доби аматерската претстава „Возможна приказна-Абракадабра“ во изведба на Летечка театарска трупа од Тетово.

Наградата за истражување нови сценски изразни средства и експеримент во аматерскиот театар беше доделена на претстават „Робоград“, во изведба на А.Т Колектив Ветерница Скопје.

И специјално признание на Зоран Никодиновски за 50 години негување на аматеризмот во Македонија.

Би можело да ве интересира

Почна 56. издание на Драмскиот аматерски фестивал

Ана Ололовска

„Класот Х“ на Театар Пи во официјалната програма на ДАФ 2019

Ана Ололовска

Драмскиот аматерски фестивал прославува 60 години од своето постоење

Ана Ололовска

Драмскиот аматерски фестивал – ДАФ прославува 60 години од своето постоење

Ана Ололовска

„Меѓу нас е тивко“ на Интимен театар од Битола добитник на гран-при на ДАФ во Кочани

Ана Ололовска

„Македонска рок енциклопедија“промовирана во Кочани

Ана Ололовска