Предавање „Стрип и ангажман“ на Томислав Османли

Од:

Писателот, новинар и есеист Томислав Османли вечер од 20 часот во киносалата на Музејот на современа уметност ќе одржи предавање насловено „Стрип и ангажман“, во кое ќе се осврне на различни аспекти на општествено-културно влијание на стрипот и графичката литература.

Низ примери од класичното и современото стрип-творештво, Османли ќе говори за стрипот како медиум низ кој авторите се обидуваат да покренат важни политички, социјални и општествени прашања и за тоа каде е границата помеѓу стрип уметноста со ангажирана тематика и неговото влијание наспроти површниот памфлетизам.

Предавањето се реализира во рамки на Школата за ангажиран стрип, која се одржува од април до ноември и е фокусирана на социјално ангажираниот стрип. Проектот е финансиски поддржан од Министерството за култура, Општина Центар и Културен центар „Јадро“.

Би можело да ве интересира

Поетесата Костадинова наградена на Меѓународниот поетски настан „Месопотамија 2019“

„Шепотот на пелагониските села“ – нова книга на писателот Ѓорги Лазаревски

Ана Ололовска

Српската писателка и преведувачка Милена Илиќ на книжевна резиденција во Скопје

Ана Ололовска

„Поетската ноќ во Велестово“ годинава во знакот на домашни уметници и гости од Ирска и Бугарија

Објавена книгата „Потенцијалите на жанрот крими-драма преку сценариото за игран филм Се викам Слобода“ од Стефан Марковски

Ана Ололовска

Промоција на книгата „Македонците во светот“ на Славе Николовски Катин

Ана Ололовска