Предавање на германскиот сценограф Јан Папелбаум

Од:

Германскиот сценограф Јан Папелбаум вечер од 19 часот во Музејот на современа уметност ќе одржи предавање „Модерното на сцена (Сонот на куќата)“, што е дел од програмата „Преведување визуелна драматургија 2019“ на Македонскиот центар на Интернационалниот театарски институт.

Јан Папелбаум е еден од најинвентивните современи театарски сценографи во германскиот и европски театар, резидентен сценограф во „Шаубуне“ во Берлин, кој соработува со етаблираните режисери Томас Остермајер, Фалк Рихтер, Том Кунел…

-Негови најпознати сценографии се од претставите со специфични сценско-режисерски поставки, како „Ричард Трети“, „Хамлет“, „Хеда Габлер“, „Елдорадо“ … каде што сензибилно, вешто, досетливо и непредвидливо ги спојува наративното од драмскиот текст, визијата на режисерот и сценографското дожувување на реалноста инспирирана од антропологијата на секојдневниот живот – животот и луѓето во и вон градовите денес и тука, соопшти Музејот на современа уметност.

Јан Папелбаум ќе зборува за своето сценографско искуство и неговото место во современиот театар, за германскиот театарски систем и неговата соработка со најталентираните современи режисери денес.

Покрај предавањето, утре и задутре ќе се одржи и стручна работилница за современа сценографија, во соработка со афирмирани и активни македонски сценографи, визуелни уметници, режисери и архитекти.

Би можело да ве интересира

Во Битола вечер премиера на претставатa „Август во округот Осејџ“

Ана Ололовска

„Ноќ на разноличноста“ вечер на „Лето на тетовската култура“

„Август во округот Осејџ“ нова премиера во Битолскиот театар

Ана Ололовска

Прекинат Интернационалниот фестивал на античка драма „Стоби“

Ана Ололовска

„Бог на масакрот“ – премиера на Турски театар

Ана Ололовска

Нова премиера и гостувања на Битолскиот театар

Ана Ололовска