Предавање „Легитимизација на социјализмот: помеѓу коронавирусот, Маркс и Дионис Савопулос“ на Светлана Слапшак

Од:

Светлана Слапшак, една од водечките интелектуалки, теоретичарки на културата, феминистки и антрополози во регионот и во Европа, во рамки на годинашата програма на КРИК – фестивал за критичка култура, денеска ќе одржи предавање насловено „Легитимизација на социјализмот: помеѓу корона вирусот, Маркс и Дионис Савопулос“,

Ова е трето предавање на овогодинешниот КРИК, а ќе се одржи на Фејсбук страницата на фестивалот https://www.facebook.com/KRIKfestival/ со почеток во 19 часот и ќе биде проследено со разговор.

Најавувајќи го годинашното гостување на фестивалот, таа посочува дека во една песна од 80-тите години, грчкиот пејач Савопулос рекол оти љубовта работи во корист на социјализам.

– Тоа е време на ПАСОК во Грција, околу десет златни години, пред партијата да ги изгуби своите идеи и јазик, и пред да западне во национализам. Врската помеѓу љубовта и политиката е стара (античка) појава која желбата, задоволството и демократијата ги става во центарот на политиката. За време на епидемијата на коронавирусот (што е веројатно само почеток на ерата на епидемиските култури), станува важно и се вградува во свеста на граѓаните сознанието од практиката, а не од идеологијата, дека еднаквоста се заснова на човечките потреби, а не на општествената положба, вели Слапшак.

Според Слапшак, одговорот добиен од практичното искуство, дека сите се еднакви и мораат да бидат третирани според потребите, кој се појавува во ризичната состојба на епидемијата, предизвикува отпор со кој не управува ниту една партија, а кој бара, произволно наоѓа и не се интимизира особено со некоја идеолоша структура, туку со принципите на еднаквоста на демократијата и праведната распределба. – Оваа нова борба, чии сведоци сме, добро го препознава расизмот, нацизмот и другите капиларни начини за консолидирање на неолибералниот капитализам, и нема друг излез освен борбата, вели Слапшак.

Таа добива отказ од Институтот за уметност и литература во Белград, после наместен судски процес од страна на режимот на Милошевиќ, а во врска со нејзиното јавно спротивставување на српскиот национализам и распадот на Југославија, по што во 1991 година се сели во Љубљана. Таа е координатор за Антропологија на античките светови и антропологија на родот на ISH (Institutum Studiorum Humanitatis), на љубљанската Школа за хуманистички науки, декан на институтот од 2005-та, главен уредник на кварталното списание за женски студии и култура од Белград ProFemina, уште од 1994-та, претседавач на Женските студии на Ратгерс САД (1994-1995), поканета на EHESS Париз 1998; Соработник на NIAS, Wassenaar, 1999-2000; Соработник на Max Planck Institute, Берлин, 2000; Соработник на Collegium Budapest, 2005. Добитничка е на наградата за есеи Милош Црњански во 1990, Наградата за слобода на изразување на американскиот ПЕН во 1993, Watch Award во Хелсинки 2000; Helen Award во Монтреал во 2001.

Би можело да ве интересира

Со предавањето на Алфредо Саад Фиљо завршува првиот дел на КРИК – фестивал за критичка кулура

Ана Ололовска

Со предавање на Франко Берарди – Бифо, почнува КРИК 05 – Фестивал за критична култура

Ана Ололовска

Јавна средба за значењето на критиката во современите уметнички практики

Ана Ололовска

Филозофско предавање на Стефан Новотни на фестивалот КРИК

Ана Ололовска

Со предавања на гостите од Хрватска и Бугарија завршува првиот дел на КРИК – фестивал за критичка култура

Ана Ололовска

Предавање „Илјада маргини“ на Артан Садику вечерва на КРИК

Ана Ололовска