Повик за млади автори од областа на музиката, поезијата и визуелните уметности

Од:

Онлајн Интернационалниот алтернативен фестивал „Театарски европски алтернативи – Sturm und Drang“ објавува јавен повик за програмата „Нов бран“ (New Wave) која ќе биде дел од првото издание на овој фестивал што ќе се одржува од 17 до 23 септември 2021.

– „Нов бран“ е гласот на уметниците ширум светот. Покрај Интернационалната и Студентската програма, секоја година на фестивалот ќе се претставуваат уметници од земјата која е во фокус. Оваа година, како домаќини на фестивалот, ја почнуваме со уметници од нашата земја во неколку категории: визуелни уметности (фотографија и дизајн на постер), музика и поезија. Темата на која уметниците ќе творат е „Продор“, соопшти организаторот на проектот кој е поддржан од Министерството за култура.

Селектори за оваа програма ќе бидат: Џијан Емин за музика, Никола Маџиров за поезија и Дејан Џолев за визуелни уметности. Од секоја категорија тие ќе ги изберат најдобрите тројца кои ќе се претстават со своите дела на фестивалот. На крајот публиката со онлајн-гласање за време на фестивалот ќе го избере најдоброто дело, а на уметникот ќе му биде врачена награда за најдобро дело на тема „Продор“

Конкурсот ќе биде спроведен анонимно. Делата од страна на организаторот до селекторите ќе бидат испраќани без наведено име и презиме на уметникот. Аплицирањето е на официјалната веб-страница на фестивалот: www.theatereuropeanalternatives.com, а рокот за пријавување е 12 јули 2021.

Би можело да ве интересира

Перформанси „Дисеминација насекаде!“ и „Слушна реакција на архитектурата“ на колективот ЛИГНА од Хамбург

Ана Ололовска

Фестивал „Нови простори” на кеј „13 ноември” во Скопје

Ана Ололовска

Експертски разговори во МСУ во рамки на Европското номадско биенале – Манифеста14

Ана Ололовска

Перипетија продукција реализира уште еден меѓународен проект

Ана Ололовска

Завршува интернационалниот фестивал „Театарски европски алтернативи“

Ана Ололовска

Уметникот Живко Поповски -Цветин со ликовна работилница во возот на релација Скопје-Куманово по повод Светскиот ден на мирот

Ана Ололовска