Посета на Спомен-домот на Конески во Небрегово во рамки на Отворените денови на Институтот за македонски јазик

Од:

Шестите Отворени денови на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ денеска ќе завршат со организирана посета на Спомен-домот на Блаже Конески во Небрегово и на подновената училница во којашто учел Конески.

Ќе се обрати претседателот на државата Стево Пендаровски, кој е покровител на настанот, како и проф. д-р Елена Јованова-Грујовска, директорка на Институтот за македонски јазик „Крсте Мисирков“ и проф. д-р Људмил Спасов, досегашен претседател на Советот за македонски јазик при Владата.

Претходно, во Институтот за старословенска култура во Прилеп ќе бидат претставени изданија на оваа научна установа.

Шестите Отворени денови на Институтот за македонски јазик, кои се одржуваат од 18 до 22 октомври 2021, опфатија и дводневна меѓународна научна конференција „Македонскиот јазик – извор на научни истржувања“, како и 25-тите „Денови на Благоја Корубин“ со научен собир „Благоја Корубин – втемелувач на македонскиот стандарден јазик. Јазикот во практиката“.

Годинава Отворените денови се во знакот на еден век од раѓањето на Блаже Конески и 95 години од смртта на патронот на Институтот за македонски јазик – Крсте Мисирков, како и 30 години од независноста на државата.

Би можело да ве интересира

Промовирани две книги од Славе Катин во Торонто

А1он

Денови на македонска култура во Будимпешта – Чествување на 100 години од раѓањето на Блаже Конески

А1он

Голем интерес за македонистиката во Риека

А1он

Предавање на Мојсова-Чепишевска за Конески на Универзитетот во Загреб

Ана Ололовска

Одбележани 75 години постоење на Катедрата за македонски јазик и јужнословенски јазици

Заев на средбата со секретарот на Фондацијата „Небрегово“: Конески ги задолжи сите генерации да го чествуваат неговиот придонес за македонскиот јазик

Ана Ололовска