Поетско читање во чест на Блаже Конески

Од:

Во Друштвото на писателите на Македонија вечер од 19 часот ќе се одржи поетско читање во чест на Блаже Конески (1921-1993), насловено „Јазикот е нашата татковина“.

Песни од Конески и свои песни ќе читаат: Зоран Анчевски, Катица Ќулавкова, Иван Џепароски, Кристина Николовска, Владимир Мартиновски, Виолета Танчева Златева, Тихомир Јанчовски, Сузана В. Спасовска, Снежана Стојчевска, а со писмо ќе се вклучи и Лидија Димковска.

Во Прилеп и Небрегово, родното место на Конески, вчера беа одбележани 98 години од неговото раѓање (19 декември 1921). Блаже Конески е еден од кодификаторите на македонскиот литературен јазик и книжевник – поет, прозаист, есеист, по кого е именуван и Филолошкиот факултет на Скопскиот универзитет.

Би можело да ве интересира

ДПМ го распиша конкурсот за најдобра поетска книга

Ана Ололовска

Друштвото на писатели се простува од Данило Коцевски

Ана Ололовска

Почина писателот Миле Неделковски

Ана Ололовска

Поетите Михаил Ренџов и Мирослав Биелик добитници на „Книжевен жезол“ за 2020 година

Ана Ололовска

Врачени годишните награди на ДПМ

Ана Ололовска

Врачување на годишните награди на Друштвото на писателите

Ана Ололовска