Поетско читање по повод 100 години од раѓањето на Конески

Од:

Поетско читање по повод 100 години од раѓањето на Блаже Конески и 30 години независност на државата, ќе се одржи денеска, со почеток во 19:30 часот во Институтот за македонски јазик во Скопје, информира компанијата „Инфомедиа системи“, која е организатор на настанот.

Поетското читање е насловено „Блаже Конески – Проста и строга македонска песна“, во изведба на Дино Имери, пијано и Симона Спировска, актер.

Настанот се реализира како дел од повикот на Владата за одбележување на 30 години од независноста.

Би можело да ве интересира

„Едно лето во Охрид“ – стихозбирка од Саво Костадиновски, поет иселеник во Германија

Ана Ололовска

Трајче Кацаров е лауреатот на наградата „Григор Прличев“ за најдобра поема за 2021 година

А1он

„Кршлива, скршена и други начини како да се стане цела“, англиско-хрватска збирка на стружанката Бистра Кумбароска

Ана Ололовска

Во Струмица промовиран Зборникот „Уште едно навраќање кон Конески“

Ана Ололовска

Промоција на зборникот „Конески на 11 јазици“

Стефоска: Конески оформи национален пристап во оформувањата

Ана Ололовска