Поетскиот филм „Летна соната за мојот град“ во официјална селекција на интернационалниот „Поетски филмски фестивал ‒ Лос Анџелес“

Од:

Поетскиот филм „Летна соната за мојот град“ во режија на Марија Шаклева е избран во официјалната селекција на интернационалниот „Поетски филмски фестивал ‒ Лос Анџелес“ (International Poetry Film Festival ‒ Los Angeles) во САД.

Филмот е снимен според истоимената песна на македонскиот поет Андреј Ал-Асади. Музиката е на Јован Јовановски, а снимател е Илија Жоговски. Уметничката слика што како мотив се појавува во филмот е дело на сликарот Владимир Илиевски. Продуцент на филмот е Јулијана Величковска, а режисерката Сандра Ѓоргиева е стручен консултант.

Поетскиот филм е дел од „Стиховно мапирање на Скопје“, проект на „ПНВ Публикации“, со поддршка од Град Скопје и за првпат беше прикажан во септември 2022 година во рамки на „Скопскиот поетски фестивал“.

Според програмата, проекцијата во Лос Анџелес е закажана за 29 април годинава.

Би можело да ве интересира

Петто издание на фестивалот на краток филм „ФИЛМАЈ“

Ана Ололовска

Во Белград проекција на реставрираната верзија на првиот македонски игран филм „Фросина“

Катерина Павлова-Николовска

„Вознемирена земја“ во ко-авторство на Кумјана Новакова номиниран за најдобар документарен филм во Кан

Ана Ололовска

Поетскиот филм „Летна соната за мојот град“ со признание во Лос Анџелес

Ана Ололовска

Поетскиот филм „Летна соната за мојот град“ со признание во Лос Анџелес

Недела на италијанскиот филм-„Бајки“

Предраг Петровиќ