Почнува втората фаза на конзерваторските работи во црквата „Пресвета Богородица“ во Лешочкиот манастир

Од:

Започнаа да се спроведуваат активности од втората фаза за заштитно-конзерваторските работи за ревитализација црквата Пресвета Богородица од 14 век што се во рамки на манастискиот комплекс Свети Атанасиј во тетовски Лешок, јавува МИА.

Почетокот на работите беа повод во посета на црквата да отидат Мемет Селмани, директор на Националниот конзерваторски центар и Даријан Сотировски, директор на Комисијата за односи помеѓу верските заедници заедно со митрополитот г. Јосиф.

– Во оваа фаза ќе се интервенира на покривот и ѕидовите, а ќе се изолираат и подземните води кои предизвикуваат големи оштетувања на црквата Пресвета Богородица. Од денеска со овие активности започна да работи фирмата изведувач на конзерваторски работи на црквата Пресвета Богородица во Лешочкиот манастир. За конакот втората фаза е предвидено да се поставуваат нови бетонски плочи и ѕидови, соопштија од манастирот.

Првата фаза од ревитализацијата на конакот и црквата започнаа во јануари со отстранување на стариот и дотраен градежен материјал. Во црквата Пресвета Богородица во иднина ќе се работи и на реставрација на фрескоживописот. Работите се изведуваат во рамки на реализација на годишната програма на Националниот Конзерваторски Центар. ас/цр

Би можело да ве интересира

„Македонски црковен календар“ – нова книга од Марко Китевски

Ана Ололовска

Реконструиран главниот конак на Св. Пантелејмон

Ана Ололовска

Ќе се заокружи петгодишниот процес за реевиденција на иконите во прилепско

Ана Ололовска

Петмина државни функционери пуштаа во употреба манастирски паркинг

Жарко Настоски

Ќе се конзервираат и реставрираат иконите, иконостасите, ѕидно сликарство во две цркви во кумановскиот регион

Ана Ололовска

Во Лешочкиот манастир отслужен помен парастос по повод 176 години од смртта на преродбеникот и игумен Кирил Пејчиновиќ Тетоец

Ана Ололовска