Почина Јовица Станковски – археологот кој го промовираше и истражуваше Кокино

Од:

Почина археологот Јовица Станковски од Куманово, соопштија денеска членови на неговото семејство и колегите од НУ Музеј Куманово. Станковски е познат во македонската јавност како археолог, кој го промовираше и истражуваше Кокино.

Роден е на 13 јануари 1949 година во Куманово, дипломирал на Машинскиот факултет, а во 1986 и на Историја на уметност со археологија. Станковски бил претседател на републичкиот СИЗ за култура, директор на кумановскиот Театар и на кумановскиот Музеј во два наврата, беше советник во Советот на Општина Куманово.

Станковски учествувал и самостојно публикувал бројни трудови за праисториско светилиште во Шопско Рударе, за „Татиќев Камен“ односно Кокино уште во 2002 година, за мегалитните споменици во кумановско, придонел за проучување на објектот од Стоби, за „Долинац“… Издал каталози за локалитетот Кокино во три наврати, во 2005 и два пати во 2007 година.

Погребот ќе се изврши утре на Градските гробишта во Куманово во 13 часот.

Би можело да ве интересира

Фосилни остатоци од дрво старо 20 милиони години на Лезбос

Ана Ололовска

Популаризација на архео паркот Бразда

Ана Ололовска

Пронајден голем викиншки брод во кој можеби бил закопан крал

Ана Ололовска

Нов монолит се појави во Калифорнија

Ана Ололовска

Вредна бронзена коњска глава вратена во Пекинг после 160 години

Ана Ололовска

Откриени и мапирани нови археолошки локалитети и поединечни наоди на источниот брег од Охридското Езеро

Ана Ололовска