Почина Фахри Каја – поет, раскажувач, литературен критичар, антологичар, новинар и преведувач

Од:

Почина Фахри Каја – поет, раскажувач, литературен критичар, антологичар, новинар и преведувач, роден во Куманово, 1930.

Каја беше учител, новинар, главен и одговорен уредник на в. „Бирлик”, уредник на „Сеслер”, општествено-политички работник, секретар за информации при Извршен совет на Фахри Каја СРМ, пратеник на РС на СРМ, два мандата член на Претседателството на СРМ, член на Македонскиот ПЕН-центар, член на ДПМ од 1956 година.

Литературните творби му се преведени и на македонски јазик. Составувач е на антологиите Современа турска поезија, 1985, Избор раскази од турски авторЃоккушаги, 1985, Антологијараскази на турските раскажувачи од Југославија, 1990, Антологија на современа турска поезија во Југославија, 1992.

Каја е автор и на повеќе публикации: Првите чекори, 1952, Гласовите од селото, 1958, Довидување, 1963, Среќно, 1978, Детски соништа, 1991, Есеи и критики, 1994, Госпоѓица, 1996, Попладневно сонце, 1998. ЛИТ.: Абдüлкадир Хаѕбер, Македонѕа ве Косова Тüрклеринин Едебиѕатџ, Истанбул, 2001; Ф. Каѕа, „Сецме Ѕазџлар”, Бирлик, Üскüп, 1994. А. Аго Натпревар во кајак на брзи води на реката Треска.

Погребан ќе биде утре, во Истанбул.

Би можело да ве интересира

„Девојчето и градот“ – нова сликовница од Ване Костуранов

Ана Ололовска

„Се гледаме во Опсан“ – издание на ТРИ од новата едиција „Магични приказни“

Ана Ололовска

Заврши конкурсот за седмото издание на поетскиот фестивал „Литературни искри”

Ана Ололовска

Објавена книгата за деца „Голманката и морето“ од Марија Пар

Ана Ололовска

Романот „Барутни облаци“ од Бранислав Ѓорѓевски издаден на германски јазик

Ана Ололовска

Три македонски необјавени драми меѓу најдобрите во Европа

Ана Ололовска