Почина архитектот Јован Стефановски Жан, автор на Милениумскиот крст и МНТ

Од:

Проф. д-р. архитект Јован Стефановски Жан, почина вчера на 71-годишна возраст.

Тој беше автор на многу објекти во државата и странство. Меѓу неговите најпознати дела се Милениумскиот крст на Водно, новиот објект на МНТ и преку 550 други објекти во Македонија и светот.

Професор на повеќе универзитети во Македонија како и во странство, добитник на многубројни награди и признанија во Македонија и надвор.

Погребот ќе се изврши утре на градските гробишта во Бутел од 11:00 часот.

Би можело да ве интересира

Одобрена изградбата на Триаголната кула во Париз

Промоција на монографија за архитектурата на Скопје

Ана Ололовска

Македонија на Венециското биенале на архитектура

Ана Ололовска

Работилница за деца за модернистичката архитектура

Ана Ололовска

Промоција на книгата „На Скопје, со љубов! – Архитектонската мисла на Живко Поповски“

Ана Ололовска

Железничката зграда во фокусот на проектот „Кога зградите би зборувале“

Ана Ололовска