Пијанистката Ана Велиновска гостуваше на 100-годишниот јубилеј на најпознатиот фестивал за современа музика

Од:

Пијанистката Ана Велиновска гостуваше на фестивалот Денови на музиката во Донауешинген во Германија – најстариот и најпознатиот фестивал за современа музика во светот кој годинава одбележа 100-годишен јубилеј.

На јубилејното издание на фестивалот беа поканети најзвучните композиторски имиња и изведувачите на нивните дела, како и музиколози, истражувачи и професори од најреномираните универзитети за музички уметности во светски рамки.

Пред гостувањето на фестивалот во Германија, Велиновска настапи на неколку концерти и фестивали во Швајцарија, меѓу кои и на фестивалот Звуци на Алипите во срцето на швајцарските Алпи, како и на фестивалот Анаморфози, каде настапи како пијанист-солист и дел од квартет со нејзини колеги од Швајцарија, Колумбија и Јапонија. Во септември, таа гостуваше и на еден од водечките фестивали за класична музика во светот, Луцерн Фестивал, со швајцарска премиера на дело од англиската композиторка Ребека Саундерс.

Истата недела кога дебитираше на Луцерн Фестивалот, Велиновска настапи и на други два концерта во Швајцарија, кои се одржаа истовремено, но во две различни концертни сали – во едната концертна сала настапи пред публиката, а во другата сала нејзиниот настап се емитуваше во живо, на екран за публиката.

Во наредниот период, македонската пијанистка интензивно ќе соработува со композитори од повеќе европски центри и ќе изведува дела од современата литература за пијано. Дел од концертните ангажмани на Ана Велиновска во Швајцарија и Германија, во наредниот период вклучуваат настапи на фестивали, концерти и концертни серијали.

Би можело да ве интересира

„Есенски музички вибрации 2021“ во Крива Паланка

Ана Ололовска

Концерт на Илза Бафтиари – виола и Шкељзен Бафтиари – пијано

Ана Ололовска

Концерт на мандолинскиот оркестар „Скопје“

Ана Ололовска

Концерт на Триото „Долче“ вечерва во Скопје

Ана Ололовска

„Оперска ноќ“ со Полина Тасева вечер во Кичево

Ана Ололовска

Концерт на гудачки квартет во Дом на култура „Илинден“ во Демир Хисар

Ана Ололовска