Пет поетски наслови конкурираат за наградата „Антеви Перо“

Од:

На својот втор состанок, Жири-комисијата за доделување на наградата „Антево перо“ во состав проф. д-р Весна Мојсова Чепишевска (претседател), д-р Атина Цветаноска и Жорж Поповски (членови), како поетски книги кои се издвојуваат по својот квалитет ги селектираше: Славица Гаџовска Свидерска „Golgotha Feminarum“, Јулијана Младеновска Тешија „Куќа“, Шифра Имануел „Умоверзум“, Тања Павлеска „Созборка“ и Виолета Танчева Златева „Глуво време“. Редоследот на номинираните нема вредносно значење.

dobivaj vesti na viber

Наградата „Антево перо“се доделува како исклучително македонско поетско признание за необјавен поетски ракопис, а ја доделува Meѓународната поетско-културна манифестација „Анте Поповски – Антево перо“ во чест на творештвото на бардот на современата македонска поезија, Анте Поповски.

Во потесен избор за наградата „Антев часовник“, која се доделува со цел откривање и афирмација на нови млади талентирани поети кои творат на македонски јазик и потстрек за нивното творештво, стручната комисија ги номинираше: Софија Тодороска „Контури“, Матеја Богдан „Посветено“ и Рената Пенчова „Точки во бескрајот“. И во овој случај редоследот на номинираните нема вредносно значење.

Би можело да ве интересира

Девет стихозбирки во поширок избор за наградата „Антево перо“

Ана Ололовска

Излезе од печат Зборник на трудови „Антево дело“

Ана Ололовска

Ива Дамјановски е добитник на наградата „Антево слово“ за 2021/2022

Започнува меѓународната манифестација „Анте Поповски – Антево перо“

Ана Ололовска

Влада Урошевиќ добитник на наградата „Антева златна книга“

„Небесни разговори“ на Братислав Ташковски добитник на наградата „Антево перо“