Песни од македонската поетеса Љубинка Давидовска на светски конкурс во Холандија

Од:

Две песни на поетесата Љубинка Давидовска од Кочани годинава се вклучени во второто издание на Светската антологија на поезијата, како проект што го реализира агенцијата ХХАП од Холандија.

Со тоа, првпат и македонската поезија е застапена на еден од најмасовните поетски конкурси, на кој годинава имало учесници од над стотина држави, а творештвото на Давидовска се најде меѓу триесет најдобри.

-Иако припаѓам во групата на повозрасни поети во нашата држава, среќна и горда сум што моето творештво и поетски сензибилитет се препознати во интернационални рамки. Годинава конкурсот беше на слободна тема, а јас учествувам со песните „Сенка“ и „Измама“, инспирирани од кратките и убави мигови во животот на човекот кои му даваат сила и поттик да не се откажува и да продолжи понатаму, истакна поетесата Давидовска.

Песните ќе бидат објавени во дигитален формат на македонски и англиски јазик, а за сите одбрани учесници на конкурсот ќе биде изработен и краток видеозапис за секоја творба.

Во изминатите шест децении творење Давидовска издала триесетина збирки поезија и прозни дела. Таа е и еден од основачите на литературниот клуб „Копнеж“ во состав на библиотеката „Искра“ од Кочани.

Би можело да ве интересира

„Што ќе речат нашите внуци“, нова поетска книга од Раде Силјан

Ана Ололовска

Традиционална поетска манифестација „Празник на липите“ 2020

Ана Ололовска

Седум поетски остварувања во потесниот круг за наградата „Антево перо“

Ана Ололовска

Младата поетеса Ива Дамјановски е добитник на годинешната награда „Браќа Миладиновци“

А1он

„Поетите на третата генерација во македонската литература“, нова книга од Веле Смилевски

Ана Ололовска

„Поетската ноќ во Велестово“ во знакот на творештвото на Зоран Анчевски, интернационалната вечер презакажана за наредното издание

Ана Ололовска