Патувачка изложба „Арт фем“ во Тетово

Од:

Во Музејот на тетовскиот крај во Тетово, ќе биде отворена патувачката изложба „Арт Фем“ на академска сликарка Дороти Пачкова.

На изложбата посетителите ќе можат да видат и уметнички дела пристигнати во земјава со поддршка на мрежа на балкански солидарни женски центри, преку Босна и Херцеговина и Црна гора.
Изложбата, како што наведува Пачкова, е производ на согледување на непостоењето на активистички феминистички мрежен центар, кој ги унапредува правата на уметничките, им дава можност за изразување и вмрежување и позитивно ги дискриминира приклучувајќи ги во јавниот културноуметнички живот.

-„Арт Фем“, го градиме оддолу нагоре, па затоа, ова е место за сите уметнички, сите активистки, сите културни работнички. Во зачетнава фаза се воспоставуваат темели за изградба на силно женско уметничко движење, па затоа ги мотивираме сите уметнички и културни работнички да присуствуваат на изложбата, вели Пачкова.

Би можело да ве интересира

Изложба „Раскажани приказни” на Буба Солак и Мирјана Массетти во Истанбул

Ана Ололовска

Изложба на слики од уметникот Владимир Темков во Кавадарци

Ана Ололовска

Изложба на скулпторот Славчо Спировски во Њујорк

Ана Ололовска

Изложба на Зоран Арсовски во Ќустендил

Ана Ололовска

Изложба на уметниците Солак и Масети во Истанбул

Ана Ололовска

Изложба на уметникот Страхил Петровски во Њујорк

Ана Ололовска